„Din cauză” că folosirea prepoziției „datorită” pentru a exprima cauza este una cu care se confruntă din ce în ce mai mulți vorbitori ai limbii române, m-am gândit că ar fi bine să elucidăm aceastăproblemă.
Deși sunt două „personaje” total opuse, unul care are de-a face întotdeauna cu un rezultat negativ și unul care anticipează întotdeauna ceva pozitiv, confuzia între cele două apare DIN CAUZA faptului că ambele variante impun cazul dativ al substantivului care urmează (datorită/din cauza oamenilor).
Așadar, pentru a nu greși, vom fi atenți la efectul acțiunii. Dacă este benefic, vom spune „datorită“, iar dacă NU, „din cauza“.
Cu alte cuvinte, locuțiunea prepozițională „din cauza” trebuie să apară doar în contexte care au o conotație negativă: Din cauza exprimării confuze, n-am înțeles aproape nimic.
De cealaltă parte, prepoziția „datorită” trebuie să apară doar în contexte pozitive și poate fi înlocuită cu sinonimele „mulţumită” sau „graţie”: Am reușit să elucidăm misterul datorită/mulțumită/grație rubricii „Româna de România”.
În speranța că așa o să se întâmple, nu-mi rămâne decât să vă amintesc:
Pentru o bună comunicare verbală, spălați limba română de două ori pe zi și consultați dicționarele de specialitate!