Aglais io (Ochi de păun de zi)
Specia Aglais io (Ochi de păun de zi), face parte din familia Nymphalidae a ordinului Lepidoptera, cea mai numeroasă familie a fluturilor de zi, reprezentată prin 5 grupe principale: fluturi de sidef, fluturi nobili, tablă de șah, amiralii și fluturii ocelați.
Ochi de păun de zi, fiind unul dintre cei mai frumoși fluturi de la noi, prezintă pete concentrice asemeni ochilor de pe penele masculului de păun. Coloritul specific îl face inconfundabil, culoarea predominantă pe partea superioară este brun–roșcat cu “ochi” viu colorați, iar pe partea inferioară maroniu–negru cu linii transversale negre.
Omizile care de obicei trăiesc în colonie, sunt de culoare neagră cu pete albe și spini.
Femela își depune ouăle pe frunzele de urzici (Urtica dioica), frunze ce intră și în dieta omizilor.
În ceea ce privește fenologia speciei, acesta poate fi observată în zbor în perioada martie – octombrie. Este o specie emigrantă, migrând în cadrul arealului, populațiile nu se mai întorc în teritoriile inițiale, ci rămân în cele noi producând descendenți.
Decorarea aripilor fluturelui cu acei oceli colorați este un mecanism de apărare împotriva prădătorilor, cum ar fi păsările. Fiecare „ochi” este format dintr-un set de inele colorate, formate din solzi ce conțin pigmenți diferiți care reflectă lumina.
Acest mijloc de apărare împotriva prădătorilor este numit mimetism (imitație ocrotitoare) și se manifestă în prezența colorației de avertizare (culori aprinse, bătătoare la ochi – adaptare ce contribuie la perpetuarea speciei). Dacă vorbim de specia Ochi de păun de zi, poziția de repaus cu aripile îndoite îl face să semene cu o frunză uscată (culoarea maroniu – neagră), în prezența unui prădător însă acesta își deschide aripile speriindu-l cu ajutorul culorilor spectaculoase și “privirilor” intimidante date de oceli, stopând de cele mai multe ori astfel atacul.
Deasemenea, este unul din puținii fluturi diurni care hibernează în stadiul de fluture, iarna ascunzându-se în crăpături ale pomilor, chiar și în clădiri, din acest motiv este unul din primii fluturi care pot fii observați primăvara.
Observarea fluturilor îți oferă posibilitatea de a descoperi atât minunata lume a insectelor cât și cea a plantelor, aprofundând studiul fluturilor poți călători până acum 140 de milioane de ani în urmă când au apărut fluturii, sau în civilizația greacă antică de unde mulți naturaliști s-au inspirat și au atribuit nume fluturilor.
Cu pasiune pentru Lepidoptere,
Cat traiesc acesti fluturasi minunati ?