Pentru că vreau să fac cele mai faine recomandări în materie de ieșit în natură indiferent de anotimp sunt nevoit să caut peste tot evenimente unde să puteți face asta în cadru organizat. Și asta pentru că, pe lângă faptul că e mult mai plăcut să ieși în grup în cadrul activităților outdoor, e și mai sigur. Așa găsesc tot felul de evenimente în care avem/aveți șansa de a descoperi locuri senzaționale.
Odată cu aceste descoperiri am observat și un anumit grad de inconștientă din partea unor, așa ziși, ghizi montani, dar și din partea celor care li se alătura în aventuri. Aceștia din urmă, cel mai probabil din cauză că nu cunosc regulile elementare ale unui “munțoman”, se trezesc în expediții de iarnă în grupuri de 15-20 de persoane, sau mai grav 20-30 de persoane conduse de unul sau doi ghizi. De asta mi-am zis că e bine să vă spun pe această cale că dacă va treziți într-o astfel de expediție într-un grup în care nu e un ghid cu experiență la 4, maximum 5 persoane, poate ar trebui să evaluați situația și să conștientizați că, cel mai probabil, viața vă este pusă în pericol. Nu vorbim aici de situațiile în care faceți o plimbare în jurul cabanei, ci despre cazurile în care plecați în expediții de iarnă de o zi, două sau mai multe.
Am tot văzut astfel de cazuri și mi-am zis că dacă n-avem norocul, în anumite cazuri, să dăm peste un ghid conștient, măcar să fim noi participanți informați.
Sabin Cornoiu, Președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani și Director al Serviciului de Salvamont Gorj a făcut câteva recomandări tuturor celor care merg pe munte în acest sezon, indiferent de nivelul de pregătire:
– în primul rând să anunțe faptul că urmează să intre pe un anumit traseu la numărul de telefon 0SALVAMONT (0725.826.668) care este unic pe țară;
– la același număr de telefon pot afla informații despre traseul pe care îl vizează chiar de la echipele din zonă pentru a preîntâmpina orice eveniment nefericit;
– este de preferat ca toți cei care merg pe munte în acest sezon să aibă la ei kit-ul de salvare din avalanșă, respectiv emițătorul de semnal de urgentă, lopată și sondă de avalanșă, mărind astfel șansele de salvare a celor surprinși de avalanșă;
– de asemenea nu trebuie să lipsească trusa de prim ajutor și echipamentul adecvat acestui sezon, colțari, piolet, coardă, etc.
Astfel, vă dorim să aveți o iarnă foarte plăcută! Nu uitați colțarii și bețele de ski.