Cometa Crăciunului îi spune presa. Ea este însă o rocă știută, un conglomerat spațial înghețat care, în apropierea Soarelui, emană gaze verzi.
Această rocă spațială (verde-Goblin) este ceva ce se numește o cometă de perioadă scurtă, ceea ce înseamnă că ea orbitează Soarele la fiecare cinci ani și jumătate. Pentru astronomi ea este cunoscută că 46P / Wirtanen și a fost descoperită pentru prima dată în 1948 de Carl Wirtanen, la Observatorul Lick, chiar în afară orașului San Jose, California.
„Este cețoasă și neclară, doar pentru că este o minge de gaz în esență”, a spus Tony Farnham, cercetător în cadrul departamentului de astronomie, de la Universitatea din Maryland. „Avem un nucleu solid de un kilometru în mijloc și o bulă de gaz, care se întinde sute de mii de kilometri.”
Mica noastră cometă 46P, nu o să mai fie atât de strălucitoare, sau de aproape, în următorii 20 de ani, așa că aveți acum o șansă interesantă de vizionare. Îndreptați-vă telescoapele și binoclurile spre o stea numită Capella și veți observa apoi usor, micul nostru vizitator verde. Desigur, în cazul în care nu ați urmat cursurile Observatorului Amiral Vasile Urseanu din București sau ale altui observator din țară, tehnologia vă va sări în ajutor: aplicațiile de genul SkyView, în Android sau IOS va pot scoate din impas.