Anul 2018 a fost unul extrem de important pentru liliecii cu potcoavă deoarece două dintre aceste specii au fost desemnate speciile anului: liliacul mic cu potcoavă și liliacul cu potcoavă al lui Méhely.
Liliacul mic cu potcoavă, Rhinolophus hipposideros a fost desemnat de către BatLife Europe specia anului la nivel european, deoarece mai multe populații de lilieci mici cu potcoavă din Europa au arătat un declin dramatic în ultimul secol din cauza pierderii adăposturilor și a habitatelor de hrănire, dar și a persecuției. Deși studiile din ultimii 30 de ani evidențiază o tendință pozitivă, specia este încă absentă în multe dintre zonele ocupate anterior. În România, studiile realizate până în momentul de față arată că specia este una comună pentru zonele carstice și montane. În munții Făgăraș, efectivele populaționale au scăzut cu aproape o treime din numărul de exemplare inventariat în adăposturi, existând încă riscul de a pierde două adăposturi de nașteri, dacă nu vor fi luate măsuri urgente pentru a proteja atât specia cât și adăposturile și zonele de hrănire ale acesteia (observații personale).
În România, specia anului 2018 a fost atribuită Liliacului cu potcoavă al lui Méhely (Rhinolophus mehelyi), una dintre speciile propuse de comunitatea chiropterologilor din România și aleasă prin vot public (peste 51% din cele 413 voturi exprimate pe portalul www.lilieci.ro) la inițiativa Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor.
Liliacul cu potcoavă al lui Méhely este o specie caracteristică adăposturilor subterane, rară și vulnerabilă, cu mai puțin de 1000 de exemplare în România. Populația din țara noastră, în special din Dobrogea, a fost puternic afectată de pierderea adăposturilor și a habitatelor de hrănire.
Această specie de talie medie este sedentară, efectuând deplasări pe distanțe de cel mult 100 km și se hrănește predominant cu molii [3]. Reducerea drastică a dimensiunilor coloniilor din Dobrogea (de la peste 5.000 la câteva sute) este, de asemenea, combinată cu o variabilitate genetică scăzută [2], și poate duce la dispariția acestei populații regionale din România. Deși recent au fost descoperite noi colonii și zone de distribuție [1], habitatele preferate ale speciei (pădurile de foioase, zonele de stepă etc.) rămân amenințate.
Pentru a salva aceste specii de la extincție este nevoie de ajutorul nostru, al tuturor! Fiecare dintre noi poate contribui la protejarea liliecilor prin informarea corectă despre modul de viață și rolul lor în natură, și binențeles, prin impărtășirea informațiilor celor din jurul nostru! Este timpul să anulăm miturile despre lilieci și putem face acest lucru doar implicându-ne împreună!
Referințe:
1. Csősz I., Jére Cs., Bücs Sz., Bartha Cs., Barti L., Szodoray-Parádi F. (2015): The presence of Mehely’s horseshoe bat Rhinolophus mehelyi in South-Western Romania. North-western Journal of Zoology 11(2): 351-356
2. Dragu, A., Borissov, I. (2011): Low genetic variability of Rhinolophus mehelyi (Mehely’s horseshoe bat) in Romania. Acta Theriologica 56(4): 383-387.
3. Valenciuc, N. (1971): Date privind hrana şi procurarea acesteia de către unele specii de chiroptere din fauna României. Studii şi Comunicări, Muzeul de Ştiinţele Naturii, Bacău 353-357.
www.lilieci.ro