Buburuza asiatică (Harmonia axyridis) este o specie inclusă în familia Coccinelidae, ai cărei reprezentanți sunt denumiți și buburuze, după cum îi spune și numele ea este o specie asiatică, fiind răspândită din Nordul Japoniei până în Munții Altai, Turcia.
Ea a fost introdusă inițial în estul Statelor Unite pentru a combate afidele, de aici s-a răspândit pe tot continentul Nord-American. În același scop a fost introdusă și în vestul Europei, și apoi în multe alte țări europene, fiind astăzi răspândită în aproape toată Europa. În România prima semnalare este din comuna Băița, județul Hunedoara, din anul 2008, semnalare ce apoi a fost confirmată în anul 2009.
La fel ca și în celelalte țări europene putem presupune că aria de distribuție în România este mult mai vastă. În anul 2018, autori au fotografiat specia în centrul orașului Sibiu, unde a fost observată în număr foarte mare.
În ceea ce privește diagnoza, una din modalitățile de identificare a speciei este pata triunghiulară albă care este situată pe cap, deși la speciile melanice (închise la culoare), pata aceasta se reduce la dimensiunea unui punct. Este o specie cu o mare variabilitate în lume, reflectată în multitudinea modelor și colorației de pe elitre.
Specia are între 2 – 5 generații pe an, în funcție de condițiile meteorologice, în perioada rece, iernează ca adult, folosind scorburi, beciuri, poduri și alte locuri ferite pe post de adăpost.
Deși este utilă plantelor cultivate, hrănindu-se cu numeroade afide, intră practic în competiție cu speciile autohtone de buburuze, cum este și buburuza comună (Coccinella septempunctata), deasemenea se poate hrăni și cu larvele altor buburuze sau cu larve de fluturi.
Același fenomen a fost identificat și în Statele Unite unde în multe areale, buburuza asiatică a eliminat multe din buburuzele autohtone.
Dispariția buburuzelor autohtone poate duce în cele din urmă la dezechilibre ecologice la nivelul comunităților de insecte.
Sergiu Torok și Gabriela Cuzepan Bebeșelea