Articolul acesta le este dedicat celor curioşi, care se întreabă cum pot schimba România în bine, celor care cred că adolescenţii sunt cei care ar trebui să se implice şi civic şi, bineînțeles, celor care aşteaptă aceste editoriale săptamânale.
Ideea mi-a venit luni de dimineaţă. Eram în drum spre liceu, în maşină, şi ascultam ştirile de la ora opt. Sorin citează: “un procent de 36% din elevii care dau Evaluarea Naţională nu reuşeşte să ia nota cinci”. Asta a fost prima inspiraţie. A doua a venit dintr-o experienţă lunară, care îmi aduce zâmbetul pe buze: o călătorie care ne aduce pe mine şi alte trei fete faţă în faţă cu o comunitate rromă, unde copii de clasele V- VIII vin ca să discute cu noi despre diverse.
Prima dată când am ajuns în Gălbinaşi. Experienţa a fost şocantă şi, totodată, îmbucurâtoare. Am văzut, ca fată crescută în Bucureşti, că ştirile au sâmburele lor de adevăr. Am fost la toaleta la care merg elevii, un corp separat, unde geamurile şi becurile sunt sparte, uneori sunt cioburi pe jos, cu toalete turceşti, multe sparte, şi uşi care nu au clanţe sau zăvoare. În octombrie, a mai mers, nu și în decembrie, ianuarie şi februarie, când temperatura e negativă. Altfel, când este plăcut afară, în curte pasc caii.
Am auzit de la rude şi prieteni de familie că “educaţia nu mai e ce-a fost” şi la ţară condiţiile sunt cu atât mai rele. Cu toate astea, sunt şi lucruri roz. Vara trecută un băiat din Gălbinaşi a luat 10 la matematică şi peste șapte la română, iar acum este elev la “Iulia Haşdeu”, în Bucureşti. Am cunoscut-o şi pe verişoara lui care vrea să îi urmeze exemplul, chiar dacă asta înseamană să îşi sacrifice din timpul liber pentru a învăţa individual.
Cred că în timp ce citiți, mulţi vă întrebaţi cum de am ajuns în satul acesta, parcă uitat de lume. Am acceptat o provocare, se numeşte Fanbook Ambassador şi implică mersul în zone defavorizate pentru a organiza mici cluburi de lectură cu cei dornici, o dată pe lună. Mă bucur că i-am întâlnit pe cei 14 copii care vin de fiecare dată cu câte o poveste, o părere sau un zâmbet timid. Dacă vă place iniţiativa şi vreți s-o sprijiniți, găsiţi pe Facebook şi Instagram toate detaliile. Cred că aşa încep schimbările.
Maria Petrică, clasa a 11-a, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc