Povestea științifică a creației

Jim Baggott, autor de cărți de știință publicate la Oxford University Press, va susține o conferință pe tema „Povestea științifică a creației“. Conferința va fi urmată de un dialog cu Vlad Zografi, scriitor, fizician și coordonatorul colecției de știință a Editurii Humanitas.

Care este natura lumii materiale? Cum funcționează ea? Ce e universul și cum s-a format? Ce e viața? De unde venim și cum am evoluat? Cum și de ce gândim? Ce înseamnă să fii om? Cum ajungem să ne cunoaștem? Aceste întrebări și multe altele care decurg logic din ele sunt marile întrebări ale existenței umane. Ele sunt întrebările pe care ni le-am pus de când am început să gândim rațional.

Întâlnirea va fi prezentată de Mirela Nagat, jurnalist cultural și realizator al emisiunii „Cooltura“ la TVR1

JIM BAGGOTT este autor de cărţi de ştiinţă în Marea Britanie. În 1981 obţinea titlul de doctor în chimie la Oxford. După ce şi-a încheiat studiile postdoctorale la Oxford şi la Universitatea Stanford din California, Jim Baggott a devenit lector universitar în chimie la Universitatea din Reading. A renunţat la postul de lector pentru a urma o carieră în afaceri, mai întâi în cadrul companiei Shell International Petroleum Company, la care a renunțat, urmând o carieră pe cont propriu ca formator/trainer şi consultant în afaceri. Cărţile sale au fost traduse în 12 limbi şi a fost premiat atât pentru cercetare științifică, cât și pentru volumele sale de știință. A scris numeroase articole ştiinţifice pentru ziare din Marea Britanie şi pentru revista „New Scientist“ şi a contribuit la realizarea mai multor programe pentru BBC radio. În iulie 2013, a debutat în televiziune într-un episod al seriei „Through the Wormhole“, realizat de postul american de televiziune Science Channel şi găzduit de Morgan Freeman, în cadrul căruia a abordat aspecte ale realităţii sociale şi fizice.

VLAD ZOGRAFI este scriitor, fizician și coordonatorul colecției de știință a Editurii Humanitas. În perioada 1990-1994 a beneficiat de o bursă din partea guvernului francez şi şi-a susţinut doctoratul în fizică atomică la Paris. A publicat câteva articole în domeniul fizicii atomice teoretice în reviste internaţionale de specialitate. A debutat în februarie 1990 în România literară, cu o povestire, fiind prezentat de criticul Nicolae Manolescu. A publicat proză, „Genunchiul stâng sau genunchiul drept“ şi „Omul nou“, apoi teatru. „Isabela, dragostea mea“, „Oedip la Delphi“, „Regele şi cadavrul“, „Viitorul e maculatură“, „America şi acustica“, „Petru“, „Toate minţile tale“. După piesele lui au fost puse în scenă mai multe spectacole. Cele mai recente cărți publicate sunt volumul de eseuri „Infinitul dinăuntru. Șase povestiri despre om, societate și istorie“ și romanele „Efectele secundare ale vieții“ și „Șapte Octombrie“.

Biletul pentru eveniment costă 25 de lei, iar abonamentele pentru toată seria de șapte conferințe, 150 de lei, și sunt în vânzare la casa de bilete și pe site-ul Filarmonicii George Enescu.

Festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim“ este organizat de Fundația Humanitas Aqua Forte în parteneriat cu Ateneul Român și Asociația ARCCA.

București
Ateneul Român
11:30 - 13:30