Cu toate că sunt iubitori de soare, există specii de fluturi de zi care zboară și în timpul iernii. Aceștia sunt: Gonepteryx rhamni – Lămâița, Libythea celtis – Fluturele cu cioc, Aglais io – Ochi de păun de zi, Aglais urticae – Vulpea mică, Polygonia c-album – Fluturele cu litera C, Polygonia egea – Fluturele egean, Nymphalis antiopa – Fustița albă, Nymphalis polychloros – Vulpea mare, Nymphalis xanthomelas – Vulpea rară, Nymphalis vau-album – Litera L.
Cum se întâmplă acest lucru?
S-ar putea să vă amintiți unul din articolele noastre precedente despre ciclul de viață al fluturilor, despre modul în care se transformă în crisalidă pentru a ierna. Aceasta este o modalitate obișnuită pentru fluturi și molii de a “hiberna” până când vremea mai caldă se întoarce. În această etapă, deși sunt latenți (nu se mișcă sau nu mănâncă), ei sunt încă vii. Dezvoltarea lor depinde de temperatura ambiantă: pentru a rămâne în stare de inactivitate până în sezonul potrivit, fluturele din interiorul crisalidelor trebuie să rămână rece. Temperatura mai caldă stimulează fluturele din interiorul crisalidelor accelerându-i dezvoltarea, gândindu-se că primăvara trebuie să fie aici pentru că este atât de cald! Există, de asemenea, niște fluturi de zi care iernează ca adulți, pur și simplu dormind în coaja sau ramurile unui copac bine protejat. Astfel este nevoie de și mai puțin timp ca ei să se “trezească în căldură” și să devină activi.
În timp ce printre fluturi de noapte sunt puţine specii de cotari care zboară şi se reproduc în pădurile noastre la sfârşitul toamnei până în decembrie sau chiar ianuarie, aşa este cotarul verde (Operophtera brumata) sau cotarul brun al pomilor (Erannis defoliaria) în timp ce alţi cotari zboară din februarie, precum cotarul pufos (Alsophila aescularia), Agriopis marginaria şi Apocheima hispidaria. Femela şi masculul acestor specii sunt foarte diferiţi (dimorfism sexual), femela nu are aripi, în timp ce masculul este un bun zburător, pentru a se reproduce femele se urcă pe trunchiurile copacilor şi emit feromoni, atrăgând astfel masculii. Majoritatea acestor fluturi de noapte sunt consideraţi dăunători, deoarece omizile se hrănesc cu diverse specii de arbori.
Deşi majoritatea fluturilor iubesc soarele, iată că, chiar şi iarna, putem avea şansa de a întâlni aceste minunate vieţuitoare.
Buna seara! Fiind aproape spre sfârșitul lunii Octombrie, am gasit mirata un fluture in scara mea de bloc! El cred ca face parte din specia “ochi de păun” , doar ca nu arată ca cel din imagine , este negru cu niște ochișori colorați pe el fix in marginile aripioarelor! Cred ca hiberna, l-am băgat in casa la caldurică și s-a trezit! Cum as putea sa îl ajut? Va rog îmi puteți da un sfat? Mulțumesc enorm!