Cred că prima oară când am auzit conștient despre biohacking a fost în vara anului trecut. E posibil ca termenul să-mi fi trecut pe la urechi și cu alte ocazii dar fără vreun efect. Vara trecută însă am discutat puțin despre ce vrea să fie acest concept și mi-am dat seama că se referă la omul din viitor. Om care, dacă se va dezvolta corect, nu va trebui să piardă prea mult teren în fața tehnologiei care e în plină expansiune și la care trebuie să se conecteze. Cam despre asta e vorba în acest concept.
Bine, una dintre definițiile biohacking-ului zice așa: “Biohacking este un termen folosit pentru aplicarea unor instrumente tehnologice moderne și a unor soluții bazate pe noile rezultate științifice, în vederea maximizării potențialului biologic. Mai concret, scopul metodelor de biohacking constă în îmbunătățirea eficacității fizice și mentale, respectiv în creșterea productivității și performanței în muncă.” La care aș adăuga și un plus în zona fericirii și a self-esteem-ului.
Sunt câteva repere care nu trebuie nicicum ignorate pentru un biohacking bun, sănătos, de la țară. Sunt în schema de mai jos. Îmbinarea și echilibrarea tuturor elementelor e cheia.
“Procedurile biohacking se bazează pe „cuantificarea de sine” (self-quantification), prin folosirea privată a unor instrumente precum aparatul EEG, aparate de monitorizare a somnului sau alte gadget-uri de biofeedback (care măsoară activitatea musculară, variabilitatea ritmului cardiac etc.).
Datele obținute în urma monitorizării de șine sunt utilizate în scopul îmbunătățirii valorilor urmărite, prin descoperirea unor corelații personale între variabile (similar, de exemplu, modului mai simplu în care o persoană poate să își noteze într-un jurnal alimentar ceea ce mănâncă pe parcursul săptămânii și să își verifice, periodic, în paralel, modificarea în greutate).
Pe baza monitorizării de șine, metodele specifice de biohacking (meditație, vizualizare, exerciții fizice, optimizarea somnului etc.) pot fi personalizate în așa fel încât – potrivit adepților acestei mișcări de dezvoltare personală – să aducă rezultate optime pentru individ.”- zice Wikipedia.
Cam despre asta ar fi vorba în mare. Până să devină tradiție acest concept mai e. Poate nu foarte mult dacă luăm în calcul rapiditatea cu care se dezvoltă totul în jurul nostru. Subiectul va fi dezbătut și în cadrul emisiunii CARDIOGUERRILLA. Astăzi, după ora 13:00, alături de Andrei Botescu.