Creșterea bruscă a temperaturii determină trezirea prematură a liliecilor din hibernare, aceștia fiind observați în număr mare în orașe și localități, încercând să se ascundă în scări de bloc sau intrând în casele oamenilor pe ferestrele deschise. Nu puține sunt cazurile în care au fost raportați lilieci care au fost răniți intenționat sau neintenționat. De ce se întâmplă toate acestea?
Iarna, liliecii sunt nevoiți să hiberneze, încearcând astfel să economisească cât mai multă energie pentru a supraviețui până la apariția insectelor. După 4-5 luni în care nu s-au hrănit, ei pornesc în scurte migrații (de câteva zeci sau sute de km, în funcție de specie), părăsind adăposturile de iarnă pentru a le ocupa pe cele de vară. De obicei, adăposturile de vară sunt localizate în apropierea habitatelor în care găsesc cele mai multe insecte delicioase, aromate, crocante și zemoase, cum numai ei sunt în măsură să le aprecieze. Însă, distanța dintre adăposturi este uneori destul de lungă, iar ei fiind slăbiți după lunga perioadă de hibernare, au nevoie de adăposturi temporare pentru a se odihni și pentru a-și recăpăta forțele. În aceste adăposturi de tranzit ei petrec între câteva ore până la câteva zile/nopți. Se poate întâmpla ca aceste adăposturi să fie unele subterane, scorburile unor arbori din pădure sau din parcuri, clădiri abandonate sau chiar locuite. Important de reținut este faptul că liliecilor le este teamă de oameni și de alte animale în general. Dacă se întâmplă să vedem un liliac în pivnița noastră, în scara blocului sau în fisurile zidului, este pentru că liliacul nu a găsit în apropiere un alt adăpost în care să se odihnească și să se simtă în siguranță. El va pleca imediat ce-și va recupera energia.
Specia raportată cel mai frecvent în perioadele de tranzit (primăvara și toamna) este liliacul de amurg, Nyctalus noctula (foto).
De ce trebuie să fim atenți cu liliecii primăvara?
Fiind slăbiți, orice factor de stres suplimentar le reduce șansele la viață. Încălzirea vremii 0- articolele viitoare voi reveni cu mai multe detalii despre cum putem să-i salvăm. Pe acest site puteți afla multe lucruri interesante despre lilieci, povestite de specialiști ai Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor. Aceștia sunt foarte promți în oferirea informațiilor și sprijinului necesar tuturor celor care vor să salveze un liliac, așa că nu ezitați să scrieți un mesaj pe adesa de mail contact@lilieci.ro sau pe pagina lor de Facebook.
Liliecii sunt componente principale ale habitatelor forestiere, având un rol important în reglarea efectivelor de insecte, inclusiv în zonele urbane. Practic, ei în timpul nopții curăță natura de insecte. Doar cunoscând mai multe detalii despre modul lor de viață putem înțelege de ce reacționează într-un anume fel, cum ar fi de exemplu această invazie aparentă de care vorbeam mai devreme și care reprezintă mai degrabă popasuri de odihnă în drumul spre adăposturile de vară. Este important să știm că ei nu atacă oamenii, și că protejând liliecii, contribuim la menținerea unui mediu mai sănătos!
Sursă foto cover aici.