Știm că exista astăzi o întreagă dezbatere legată de hrana care trebuie asigurată populației. Unii ideologi “migrează” către zona verde, pentru care agricultura este unealtă cu care vor să crească generațiile viitorului. Alții își pun speranța în insecte și le privesc mai nou cu alți ochi. Discuția este lungă, însă trebuie să pornească de la un fapt: suntem foarte mulți și capacitățile de a asigura hrana pentru atâtea miliarde de persoane este o provocare.
Agricultura viitorului nu se va mai face pe câmp, în aer liber. Și asta pentru că noile descoperiri în materie de ferme hidroponice ne aduc un bonus. Omenirea este într-o perpetuă căutare a noilor mijloace de producere a hranei pentru populații tot mai mari. Schimbările climatice și iminenta criză a apei aduc nori deasupra agriculturii convenționale. Țări precum Bangladesh sau Yemen, dar și Germania și SUA au ajuns să apeleze la tehnici alternative de grădinărit pentru a obține legume și în orașe sau zone aride.
Pentru zonele cu resurse mici de apă, fermele hidroponice (aquaponics) sunt un adevărat miracol salvator. Pot să producă pește și, folosind același sistem, să producă legume folosind doar o zecime din cantitatea de irigații din agricultura obișnuită. Și da, ajungem astfel la principala problema, pe care o va avea de înfruntat agricultorul viitorului: lipsa de apă dulce.
Desigur, pentru orice problemă există alternative. Experții spun că algele ar putea fi o soluție foarte bună pentru a satisface nevoia de hrană a viitorului. Spre deosebire de alte alimente, algele nu au nevoie de apă dulce pentru a crește, iar acesta este un factor incredibil de important. Nu aș vrea însă să uităm că noi, europenii suntem consumatori de ciuperci, iar aceste organisme cresc ușor, repede și sunt extrem de gustoase.
Și în cazul în care va gândiți că voi, europenii, nu aveți problemele altor continente, va anunț că vă înșelați. Parlamentul European gândește o serie de strategii și legi care speră să îmblânzească penuria de alimente ce va să vină. Deputaţii europeni au votat pentru reglementarea alimentelor noi – novel food. În categoria acestora ar putea intra, în viitorul apropiat, alimente cu o structură moleculară modificată, microorganisme, ciuperci, alge, alimente obținute din culturi de ţesuturi, de celule și insecte. Dată viitoare vorbim despre proteine animale. O saptamana stelara!
Sursă foto cover aici.
E păcat să devii ecoul lui Dobrovolschi, așa că aș fi mai atent la remarcile despre corectitudine politică.
Și mai lasă apelativul de ‘domnișoară’! E desuet și penibil.