’’Glimpse’’ de Silviu Ciora, ’’Swing – Interactive Installation’’ de Alessandro Lupi și ’’Lucy in the Park with Diamonds’’ de Atmosfera sunt instalațiile de artă și arhitectură alese pentru a decora Parcul Central în timpul festivalului Jazz in the Park 2019. Vorbim de avioane de lumină care te duc cu gândul la avioanele de hârtie din copilărie, leagăne care te îmbie să îți iei avânt și să-ți schimbi perspectiva și diferite ansambluri care te provoacă să explorezi și să percepi spațiul într-o manieră personală.
Cele trei proiecte câștigătoare au fost selectate de juriul concursului Art in the Park din 36 de lucrări înscrise în competiție și au ca element comun jocul și legătura pe care acesta o creează între prieteni.
’’Cred că pot să declar în numele juriului Art in the Park că am avut parte de un prim call de instalații foarte reușit, lucru care nu poate decât să ne bucure și să ne facă să căpătăm și mai multă încredere în această inițiativă. Proiectele înscrise au fost cât se poate de variate: instalații realizate din materiale reciclate, din lemn, metal, instalații interactive, dar și expoziții de artă. Mai mult de atât, concursul a devenit internațional de la prima ediție datorită <Swing – Interactive Installation> de Alessandro Lupi, o instalație care vine la Jazz in the Park din Berlin (Germania). Suntem foarte încântați de câștigători și așteptăm să ne bucurăm împreună cu publicul de lucrările alese în weekendul 4-7 iulie, în Parcul Central’’, a spus Denisa Dan, project manager al concursului Art in the Park.
Instalațiile vor decora două zone diferite ale parcului, respectiv aleea centrală și zona de hamace. Lucrările vor fi realizate de artiști în perioada mai-iunie, urmând să fie expuse în parc pe parcursul celor patru zile de festival (4-7 iulie 2019).
Juriul care a selectat proiectele înscrise în concurs a fost format din Denisa Dan (project manager Art in the Park), Sebastian Crucin (TIFF-Unirii Open Air Coordinator), Daniel Popescu (director artistic LightsON Romania), Răzvan Luca (Head of Architecture at Untold Festival) și Alin Vaida (director Jazz in the Park). Instalațiile câștigătoare au fost alese ținându-se cont de originalitatea abordării artistice, relevanța conceptului pentru tema concursului – ’’Time for friends’’, fezabilitatea, funcționalitatea instalației și impactul estimat asupra publicului festivalului.
Prin acest concurs, organizatorii Jazz in the Park și-au propus ca pe parcursul acestei ediții a festivalului să transforme Parcul Central din Cluj-Napoca nu doar într-o oază a muzicilor bune, ci și într-o galerie de artă interactivă în aer liber. Concursul Art in the Park este un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.