Răspunsul e complicat, însă știm sigur ce nu ar trebui să faci atunci când ai în față 21.000 de metri de peliculă, adică 35 de ore de material filmat între ani 1960 și 1990: să rămâi indiferent.
Și nu e doar un exercițiu de imaginație, ci este o poveste reală. Povestea fotografului Ioan Matei Agapi, care timp de 40 de ani, a captat pe role de film viața orașului Iași. Filmări ce reprezintă acum cea mai mare arhivă personală din România filmată pe peliculă și care cuprinde imagini cu întâlnirile de partid și petrecerile interne, imagini necunoscute până acum cu Ceaușescu și Ion Iliescu, dar și multe imagini cu familia Agapi.
Nora Agapi, fiica sa mai mică, l-a filmat timp de 4 ani, cu intenția să facă un film-portret despre tatăl ei, folosindu-se de arhiva lui ca de un eseu care să susțină omagiul pe care i-l aduce prin poveste. Însă decizia bruscă a autorităţilor din cadrul Primăriei Iași de a-l scoate din casă şi de a-l muta în spații nelocuibile, cu tot cu considerabila lui arhivă de filme, a forțat-o pe regizoare să vadă realitatea altfel, iar filmul ia o turnură neașteptată.
Filmul a fost premiat în cadrul mai multor festivaluri internaționale, printre care Festivalul Internațional de Film Documentar de la Jilhava unde a luat premiul pentru Cel mai bun film Documentar (în competiția Between the Seas), TIFF 2019 unde a primit o mențiune specială a juriului și Dokufest IDFF, în Kosovo, unde a fost premiat pentru Cel mai bun film (în competiția Balkan Dox).
Din 6 decembrie, poți și tu să vezi documentarul Timebox și să cunoști povestea fotografului Ioan Matei Agapi. Noi garantăm pentru niște dialoguri delicioase între protagonist și regizoare, niște imagini fabuloase dintr-o vreme de mult apusă și 60 de minute de film care să-ți rămână vreme îndelungată în memorie.
Până atunci, vă lăsăm cu niște imagini de arhivă, ca să vă facem poftă:
Filmul este regizat de Nora Agapi, produs de Monica Lăzurean-Gorgan și Nora Agapi, prin casa de producție Manifest Film și susținut de Radio Guerrilla, aarc.ro, Mega Image, Dacin Sara și Uniunea Cineaștilor din România.
Programul complet al proiecțiilor se poate vedea aici.