De fapt, ce faci tu toată ziua?

Pisicile de pe instagram și studiile de cultură europeană

În 2008, la sfârșitul doctoratului, nu eram gata să renunț la libertățile lucratului de acasă la diverse proiecte, cursuri și cercetări. Dar, în egală măsură, o angoasă surdă a pus stăpânire pe mine, eram propria mea stăpână, puteam să îmi organizez timpul cum doream, iar tentațiile erau cu duiumul. Să lucrezi de acasă părea o binecuvântare, dar și o imensă sursă de dezorganizare. În fond, cum să te gândești la istoria civilizației europene sau la călători francezi în Orient, când primești nenumărate notificări și mesaje online, iar cotidianul cu nevoile lui imediate nu te lasă în pace?

1. Personalizează-ți spațiul de lucru în funcție de proriile gusturi. Îmi place să lucrez înconjurată de cărți și nenumărate caiete și bilețele cu notițe de tot felul. Biroul mă enervează, așa că lovită de stilul Marie Kondo, am renunțat la biroul clasic cu computer și scaun ergonomic. Scriu, citesc și fac fișe de lectură în pat, pe canapeaua din sufragerie sau pe masa din bucătărie. Țes în jurul meu o pânză de idei, imagini și informații, îmi pun creativitatea la lucru.

2. Stabilește-ți proiectele pentru ziua respectivă. La cafea, înainte să deschid fluxul rețelelelor de socializare, îmi fac o listă, scrisă de mână, cu toate proiectelele și lecturile zilei respective. Prefer scrisul de mână fiindcă îmi permite să mă gândesc cu calm și în liniște, fără tentațiile telefoanelor inteligente. Îmi fac planuri realiste și încerc să mă țin de ele, chiar dacă nu reușec din prima.

3. Citește câteva pagini dintr-o carte înainte să deschizi internetul. De curând, am reluat un obicei mai vechi, acopăr mobilul cu o carte și încerc să citesc câteva pagini/rânduri, în loc să consult disperată știrile și rețelele de socializare.

4. Pierde-ți timpul cu folos, dacă tot stai pe rețelele de socializare. În locul unor dispute lipsite de sens prefer să vizitez paginile unor muzee, instituții culturale, reviste olfactive. Așa am descoperit Nez, la revue olfactive și Osmé -The Perfume Review, o creatoare de bijuterii genială (Fanny Boucher – @Bangla Begum) și o groază de artiști independenți. Îmi notez/salvez, mereu, imaginile, ideile care mă inspiră, multe s-au transformat în cursuri la Fundația Calea Victoriei, m-au ajutat să îmi fac planuri de vacanță sau pur și simplu m-au pus pe gânduri.

5. Cedează inspirației. Când ceva mă inspiră sau am chef de lucru, iau laptopul sau caietul cu notițe și încep să lucrez la proiect, chiar dacă este miezul nopții sau toată lumea se uită la televizor. Am acceptat că lucrul de acasă fluidizează, iar uneori chiar șterge granițele dintre timpul profesional și cel personal.

6. Experimentează ceva nou. Schimbarea modului de lucru și a programului pot genera un sentiment acut de panică, enervările apar din orice, iar contextul actual nu ajută deloc. Personal,  am decis să consult canalele de știri de două ori pe zi, iar când enervările și depresia nu îmi dau pace ascult muzică sau un podcast (cele de pe France Culture și France Inter sunt geniale). Am scris acest text ascultând în buclă Régine, Les petits papiers.

7. Cultivă-ți curiozitatea. Mediul online este plin de oferte de cursuri gratuite sau contra cost, cele gândite de muzeografii de la Grand Palais sunt minunate, iar Fundația Calea Victoriei vă pregătește nenumărate surprize. De noi depinde să punem întrebări, să ne regândim proiectele intelectuale și profesionale, și de ce nu să ne descoperim vocația.

8. Suntem unici, iar stilul nostru de lucru este personal. Întrebarea din titlu mi-a fost pusă de o amică curioasă și bine intenționată, acum câțiva ani. Pe moment, m-a enervat și am considerat întrebarea lipsită de eleganță. Cu timpul, am înțeles că pentru mulți o zi de lucru petrecută acasă, în fața laptopului, care începe la prânz și se termină la două noaptea este un coșmar. Adaptarea la un nou stil de viață durează, iar a ne compara cu ceilalți nu ajută.

9. Un timp magic. Ne sperie ideea de închidere, de cetate asediată de spaime vizibile și invizibile, ce nu ne dau pace. Dar dacă ne-am îngădui un răgaz, am vedea această perioadă drept un timp magic lipsit de repere sociale concrete, un timp dedicat activităților favorite, când vacanța se întâmplă la noi în bibliotecă, în fața unei cărți sau a unei tablete și am trăi totul ca pe o imensă aventură umană, spirituală, intelectuală?

***

Monica Neațu este istoric și lector la Fundația Calea Victoriei iar pe 9 aprilie 2020 va susține ONLINE evenimentul O călătorie imaginară în Veneţia lui Giacomo Casanova. Carnaval, fast şi seducţie.

Sursă cover foto aici.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine