Am auzit mai toți acele idei care circulă în grupurile noastre de prieteni, cum că tehnologia “ne monitorizează” în fiecare clipă și telefoanele “aud” tot ce vorbim noi în casă. Este o afirmație ce conține doar o frântură de adevăr, care e combinată cu frică, iar mai jos voi încerca să vă explic.
Telefoanele moderne, dispozitivele dumneavoastră, nu va ascultă prin casă, ca mai apoi să vă afișeze anumite reclame țintite. NU! Acest lucru se întâmplă pentru că oamenii sunt predictibili sau, cum îmi place mie să spun, extrem de predictibili. Cum funcționează?
Se știe că toate click-urile noastre în online sunt monitorizate și oferă feedback site-urilor, prin ceea ce se cheamă cookies. Din momentul în care sunteți indexați, vi se atribuie un profil, care vă așează într-un grup de oameni care fac aceleași alegeri. Acel grup primește numele de persona. Softul analizează și observă dacă cineva din acest grup face o alegere… neobișnuită, să îi spunem. În aceste condiții, se calculează probabilitățile ca cineva din acel grup să aleagă tot același produs sau serviciu. Mai apoi, toți care fac parte din persona, primesc reclame la ACEL lucru. Așadar nu e vorba că te-a auzit pe tine robotul, ci că nu înțelegi că faci aceleași alegeri… ca alții.
Scurtă recapitulare
Când compui o persona, creezi o tipologie a unui user care folosește site-ul sau serviciul tău.
Caracteristicile de bază sunt următoarele:
- Grupul, apartenența (ex: fotograf, marketer)
- Funcția și responsabilitățile
- Elemente demografice
- Vârstă
- Nivelul de educație
- Stare civilă
- Situație financiară
- Mediul fizic și social în care trăiesc și activează
- Obiectivele și nevoile pe care doresc să și le satisfacă folosind produsul
- O imagine care să reprezinte grupul
Toate aceste caracteristici formează tabloul unei persoane fictive, dar reprezentativă pentru grupul țintă al site-ului tău.
O altă teorie a conspirației spune că un telefon închis transmite prin GPS și prin internet informații către entități care ascultă oamenii nevinovați. Teoria este că, deși tu ai închis telefonul, fără știința ta, rămân active subsisteme care sunt conectate la rețele 4G sau wi-fi astfel încât, la o comandă de la distanță trimisă de serviciile de securitate, alte subsisteme iau poziția GPS și o transmit înapoi prin rețea spre acei agenți. Ba poate chiar țin și alte subsisteme active, de exemplu unele care-ți activează microfonul pentru a te asculta prin casă, codează vocea în format transmisibil și o dau mai departe, tot prin rețea. Chestia asta ar necesită un consum mare de baterie, nu? Dacă închizi telefonul astăzi, te aștepți să-l găseșți mâine cam cu aceeași baterie, nu cu 30% în minus. Un sistem din acesta ar consuma vizibil bateria telefonului, iar până acum nu cred că ați auzit de vreun astfel de comportament suspicios.
De aceea vă propun să mă contraziceți 🙂
…………
sursă foto cover: 9gag
https://www.foxnews.com/tech/youre-not-paranoid-your-phone-really-is-listening-in