Trăim vremuri presărate cu mult necunoscut, în care planificarea excursiilor lungi în afara ţării nu mai poate fi luată în calcul. Învăţăm să ne obşnuim cu noul context social şi în egală măsură învăţăm să ne descoperim sau redescoperim ţara pentru vacanţele de anul ăsta.
Îţi propun cinci sugestii de petrecere a timpului liber, fie că e vorba de o vacanţă de o săptămână, un week-end prelungit sau o escapadă de o zi, pentru vara anului 2020.
- Dacă nu ştii unde să îţi petreceti vacanţa anul astă, ce ai spune de o săptămână în Oradea și prin împrejurimi. Oraşul este superb restaurant având cel mai bogat patrimoniu Art Nouveau din ţară. Din Oradea poţi să faci excursii de o zi către Băile Felix, Peşterea Urşilor sau chiar Castelul din Carei, o bijuterie arhitecturală prea puţin cunoscută de publicul larg.
- Vrei un week-end prelungit în care să te relaxezi şi să te bucuri de linişte, dar şi de obiective culturale de valoare? Atunci îţi propun să călătorești în zona Râmnicu Vâlcea. Oraşul are foarte multe clădiri de patrimoniu în stil neoromânesc, iar în zonă mai poţi să te bucuri de culele olteneşti, Mânăstirea Hurezi sau Arnota, staţiunile istorice Govora, Olăneşti şi Călimăneşti. Cu această ocazie pasionații pot merge la degustări de vin la cramele din zona Drăgăşani.
- Pentru excursii de o zi în care să evadezi din Capitală atunci poți alege o vizită la Vila Florica – locul de suflet al Brătienilor. Şi dacă ai ajuns până la Florica, atunci mergi în vizită şi la Conacul Golescu aflat în apropiere. Aici ai şansa nu doar să descopri un conac vechi, frumos restaurant, dar și să vizitezi Muzeul viticulturii şi pomiculturii. Ambele conace sunt în judeţul Argeş.
- Cramele din Dealul Mare pot reprezenta o altă opţiune pentru o excursie de-o zi. Ai şansa să descoperi crame vechi sau noi, să înțelegi procesul de producţie al vinului, să participi la degustări de vin, dar să şi vizitezi un conac foarte frumos – Conacul Bellu.
- Ultima mea propunere este o excursie de o zi la Corbii de piatră unde ai şansa să vezi o mănăstire rupestră superbă. Un loc unic din ţara noastră, cu un peisaj superb, încărcat de istorie. Dacă ai ajuns până aici, mergi şi în satul vecin să vezi casa Elisabetei Rizea, un personaj important atunci când vorbim despre lupta anticomunistă. Din păcate casa nu este încă restaurată și nu poate fi vizitată, însă asta nu te împiedică să o admiri de afară şi să descoperi locul în care a poposit inclusiv Regele Mihai.
Sper că aceste sugestii te vor ajuta să-ţi organizezi vara şi să îmbini relaxarea cu plimbări în natură şi locuri îmbibate de istorie.
Anita Sterea este istoric și lector al Fundației Calea Victoriei unde susține cursul online Case boiereşti din Bucureşti.