5 rețete cu dichis de la bucătari slow food via Bucatedeprinsate.ro

1. Întinsură din zer, caș și burduf din munți cu pită de mălai – Rețetă de Oana Irina Coantă – Slow Food Țara Bârsei / Bistro de l’Arte, Brașov; Best Woman Chef 2019 – Gault & Millau Romania

Ciobanii suiau oile la munte primăvara devreme și le mai coborau toamna, la răvășit. Mâncarea lor era frugală, așezată pe măgari și, de cele mai multe ori, se baza pe o mămăligă fiartă în ceaun și brânză ori zăr. Întinsura nu era altceva decât un sos de brânză topită în zăr ori jintiță, fiert scurt la foc de lemne, în care înmuiau bucăți de mămăligă tare.

Un fel de “Fondue” ciobănesc. Am adus întinsura la oraș, dar nu oricum, ci așa, pentru domni, cu pită de mălai și sos bun de burduf de munte și caș dulce, aromat cu ierburi de vară.

Rețeta aici.

2. Cartofii ciobanului răzăliți cu cârnați de casă copți – Rețetă de Mara Elena Oană Slow Food Viscri / Viscri 32 – White Barn & Blue House

Rețetă din zona Hunedoarei, gătită la noi în casă de mama și, înainte de ea, de bunica Tiu. O gătim de atâta vreme încât nu mai știe nimeni, cu exactitate, cum a cules rețeta asta. E posibil să aibă și influențe ungurești din Sighetul Marmației, unde s-a născut bunica.

Rețeta aici.

3. Piciocii ca pe Valea Izei – Rețetă de Melinda Teohari – Paninaro Chef, București

În Maramureș, picioci înseamnă cartofi. Sunt printre amintirile mele de la Moșica (bunica) din Rozavlea, Valea Izei, Maramureș. Era mâncarea mea preferată. Tot îmi ziceam că nu mâncam mult când eram copil, că acuma la a doua tinerețe m-a luat flămânzeala, dar se pare că am fost fomistă de mică. Moșica mea îmi făcea cartofii prăjiți în untură de porc și cârnați făcuți de ea. Spărgeam o ceapă și niște roșii și balotam până îmi era rău. În fiecare an, în vacanța de vară, după ce m-am mutat la București, mă duceam la ea să îmi facă piciocii pe lespede (tigaie de tuci). Pentru ea și pentru mine, la Paninaro, am minunăția asta in meniu.

Reteta aici.

4. Moșocoarne cu prune – rețetă din comuna Negreni, jud. Cluj – Rețetă de Mihai Toader – Freelance Chef, Culegător de rețete și tradiții – Fragmente

Moșocoarnele se coc afară, la cuptor și se fac din aluatul rămas de la pâine. Mai există și varianta cu telemea de oaie, sărată.

Rețeta aici.

5. Hencleș – Rețetă de Ioan Bebeșelea – Slow Food Sibiu / Syndicat Gourmet, Sibiu; Premiul Terroir 2019 – Gault & Millau Romania

Este o rețetă tipică satelor săsești de pe valea Hârtibaciului. Se făcea foarte rar deoarece necesită foarte multe ingrediente „scumpe” (ouă, unt clarifiat). Se gătește doar în perioada rece a anului, de la Crăciun până la Rusalii deoarece crema de ou cu unt ce se pune deasupra aluatului trebuie să se închege.

Tradițional, rețeta este pentru o masă (aproximativ 120*75cm) deoarce aluatul trebuie întins cât e masa.

Rețeta aici.

6. Melci cu paste de casă și tarcan proaspăt – Rețetă de Joa Daniel – Slow Food Sibiu / Hochmeister Sibiu

Rețeta asta îmi amintește de copilărie. Ca să fac un ban, aveam locurile mele unde mergeam cu o plasă găurită după ploaie ca să-i adun și apoi să merg în capătul străzii unde era o familie care colecta melci și apoi îi dădeau spre export la rândul lor.

Nu făceam mulți bani pentru că îi sortau după calibru și câți să și aduni? Era o distracție pentru mine și ceilalți copii și mai făceam și câte-o trăznaie toată ziua.

Acasă n-am mâncat, dar auzeam de pe la sași cum mâncau și mă strâmbam oricum când îmi spuneau în ce fel se găteau. Mai târziu, într-un restaurant din Wolfach, Germania, am prins și eu gustul melcilor “de Italia”.

Rețeta aici.

Dacă sunteți curioși cu ce se mănâncă toate acestea și multe altele, destinația gurmanzilor este chiar Bucatedeprinsate.ro.

Echipa Bucatedeprinsate.ro

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine