Avem o veste bună pentru voi, dragile noastre neascultătoare. Astăzi ne întoarcem on-air, cu prima ediție a #ROZ din noul sezon. Și o facem cu forțe proaspete și cu atenție pentru unul dintre cele mai importante subiecte actuale: începerea unui nou an școlar.
Invitata Carlei Teaha din această seara este Mihaela Stafiescu, directorul Școlii Gimnaziale Step by Step din București care, acum vreo 23 de ani, și-a urmat chemarea de a fi dascăl. Mihaela trăiește cu ambiția de a demonstra că se poate: mai mult, mai bine, mai blând, altfel. Iar în seara aceasta îi aflăm povestea: de la pedagog la director școlar, de la învățământul clasic la o nouă abordare a pregătirii gimnaziale, de la clase pline cu elevi la cursuri și festivități de final de an organizate online. Ce înseamnă educația alternativă, “cum vine” o școală fără teme pentru acasă, cum se descurajează concurența între elevi, ce a învățat Mihaela din toții ani petrecuți lucrând în sistemul de învățământ și cum împacă rolul solicitant de director de școală cu rolul sau, mai bine zis viața, de soție și de mamă, aflăm diseară, de la 7 la 9 seara, la Radio Guerrilla.
1. Cine nu ești tu?
Nu sunt previzibilă, nu mă mulțumesc cu puțin.
2. Dacă te-ai mai naște o dată și ai avea posibilitatea să îți alegi sexul, ce ai alege?
Fără niciun dubiu, într-o mie de vieți trecute și alte mii viitoare, femeie.
3. De ce?
Pentru că e mai plăcut să fiu femeie și să port pantaloni decât invers.
4. Din ce ți-ai câștigat primii bani?
Pe la 14-15 ani, mama m-a convins că ar fi drăguț să fac o faptă bună și să-i ajut la teme pe 2 vecini. După vreo lună m-am trezit plătită cu un pachet de cafea și o sticlă de vermut.
Altfel, prima mea zi de salariu a coincis cu prima mea zi de facultate. Și cu prima zi cu acumulare de datorii, după ce ”șuții” din autobuzul 123 s-au ocupat de portofel și de telefonul meu. 🙂
5. Cu ce e diferă viața ta fața de cum ți-ai imaginat-o în copilărie?
Nu am nici cea mai vagă idee despre cum îmi imaginam că-mi va fi viața. Cred însă, cu uimire și recunoștință, că realitatea mi- a bătut filmul. 🙂
6. Ce ai vrea să nu te mai întrebe niciodată oamenii?
Cum îți crești copiii? Sunt ei așa cum ”predici„?
Spoiler: Copiii sunt copii și nu pâine.
7. Gheișă sau fată în casă?
As vrea să zic că ambele, dar adevărul e crud: niciuna.
8. Cel mai fain sfat pe care l-ai primit de la bunica ta?
Mi-am cunoscut prea puțin bunicii, dar tata, povestitor mucalit, mi-a presărat copilăria cu povața primită de el de la părinți: ”La școală, să fii în plutonul de mijloc, că nu știi ce vremuri vin. Nu-i bine să fii ăl mai slab din clasă, dar nici primul nu-i comod”.
Privind acum retrospectiv, realizez 2 lucruri: 1. El o spunea să mă ambiționeze; 2. Eu i-am urmat sfatul întocmai. 🙂
9. La ce crezi că se gândesc oamenii când se uită la tine pentru prima oară?
Ce se întâmplă cu părul ei?!?
10. Cum ar trebui să fii și nu ești?
Ceva mai organizată și mai atentă la detalii, mi-aș pierde însă parte din candoare și farmec. Prefer varianta originală.
11. Peste cine ai vrea să dai în baie „din greșeală”?
Kim Jong-un. Așa terminăm odată cu zvonurile.
12. Ce trebuie să facă un bărbat pentru a-ți atrage atenția? Dar o femeie?
Există un magnetism pe care nu-l pot defini, dar pe care îl identific de la prima vedere. Mi s-a întâmplat foarte rar ca radarul meu să mă inducă în eroare.
13. Care ți se pare cel mai nasol lucru la a fi femeie? Dar cel mai mișto lucru?
Refuz cu înverșunare să accept etichetarea asta: lucrurile sunt nasoale sau mișto dacă tu le faci să fie așa.
14. La ce “treabă bărbătească” te descurci mai bine decât ei?
În ultimii 17 ani nu am avut ocazia să descopăr: bărbatul ce mi-e alături mi-a insuflat mereu încrederea că pot face orice meștereală masculină, dar nu m-a pus niciodată în situația de a demonstra asta.
15. Cel mai stupid lucru pe care l-ai făcut în ultimele 24 de ore?
Prea multă cofeină înseamnă PREA MULTĂ COFEINĂ.