(P) Ep. 2.: Este burnout-ul real?

Să mai vorbim puțin despre burnout. Este el real? Ei bine, da, este. Dar nu trebuie să ne descumpănim pentru că, așa cum există burnout, există și turnout 🙂 Acum știm că există o explicație pentru anumite stări și problemele care ne supără și pe care nu le înțelegem pe deplin, știm că există burnout, îl putem recunoaște, combate și, cel mai important, evita.

Dar exact, exact, ce este burnout-ul?

Burnout-ul este o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de stresul prelungit de la birou sau de acasă.

După cum explică psihoterapeutul Gáspár György, burnout-ul are, în esență, trei componente de bază: epuizarea emoțională, depersonalizarea și pierderea sensului.

La prima stare, cea de epuizare emoțională, ajungem atunci când experimentăm emoții negative, complicate sau contradictorii într-un mod foarte intens și putenic, pe o perioadă îndelungată de timp. Emoții precum anxietatea, frica, panica, frustrarea, neputința, furia etc., experimentate în diferite contexte: afaceri, planuri colapsate sau ore nesfârșite de muncă asiduă.

Depersonalizarea poate fi recunoscută atunci când începem să simțim că nu mai avem energie chiar și pentru cele mai simple angajamente, când apare lipsa capacității de concentrare, de memorie, atenție, claritate și focus.

Iar ultima componentă este cea care ne afectează atunci când am ajuns la un punct critic al acestui fenomen, și anume pierderea sensului. Asta se reflectă prin dificultatea găsirii unui motiv de fericire, a motivației de a ne da jos din pat dimineața, a găsi puterea necesară pentru a ne începe ziua. Iar în noi se duce o bătălie între instinctul de supraviețuire și mintea care nu poate să perceapă importanța vieții și a locului nostru în ea. A sensului vieții noastre.

Deoarece asocierea termenului de burnout s-a făcut adeseori cu un context profesional, atribuindu-se vieții „de corporație“, a fost destul de ușor de trecut de vederea faptul că există și burnout parental și burnout familial. Și se poate poate întâmplă, în egală măsură, atât bărbaților cât și femeilor.

Într-un mod care poate părea ciudat, stresul nu este cel care ne aduce în pragul burnout-ului. Stresul, anxietatea și frica sunt emoții primordiale care se activează la nivelul creierului primitiv atunci când este perceput un pericol. Modul în care gestionăm, în care reușim să procesăm, să internalizăm și să depășim această stare de pericol poate să ne aducă echilibru sau, din contră, să ne facă să experimentăm un burnout.

Așadar, înțelegând aceste aspecte despre care Gáspár György vorbește în seria theTurnout, concept dezvoltat de Secom și susținut de Neuro Optimizer®, putem ușor să identificăm și să înțelegem că acest burnout nu este doar un concept, ci o realitate. În episoadele următoare, vom vorbi și despre cum putem să ieșim din această stare sau, și mai bine, să reușim să o evităm cu totul. O viață sănătoasă presupune înțelegerea faptului că echilibrul, pe toate planurile, este esențial. Nu doar pentru împlinire, ci chiar pentru acea supraviețuire, la nivelul cel mai de bază.

Iar Guerrilla de Dimineață cu Dobro, Gilda și Matei, identificăm împreună cu Secom ce înseamnă burnout-ul, cum se manifestă, ce formă poate să ia, plus metode și instrumente  de evitare, dar și de depășire a acestor momente. Ascultătorii ne povestesc despre experiențele lor cu burnout-ul și ce au schimbat pentru a nu mai ajunge acolo.

……………………………………………………

Actorul Marius Manole a plonjat cu avânt în zona de burnout, deși i-a fost destul de greu să își dea seama de asta. I se părea destul de normal să fie obosit și deprimat constant; vedea asta ca un lucru natural care vine de la sine atunci când te implici în mai multe lucruri și muncești foarte mult. Tocmai de aceea este important să realizăm că aceste emoții negative nu trebuie să fie luate de bune, ci recunoscute ca simptome și tratate ca atare.

Radu a intrat în burnout chiar în luna iunie a anului acesta, deoarece este proprietarul unui restaurant și a tras enorm de tare să reușească să țină deschis și să facă față perioadei de criză. Anul acesta a ajuns să experimenteze anxietate, stări de panică și simptome care i-au dat de înțeles că trebuie să facă o schimbare. Ce a făcut a fost simplu: s-a oprit brusc. Din muncă, din relațiile dificile și s-a prioritizat. La sfârșitul anului trecut, Viorel s-a angajat ca bucătar, el având deja o afacere proprie. Împărțindu-se între două locuri de muncă, între jobul de bucătar și atelierul lui, a simțit că nu mai are absolut deloc timp pentru el. Același lucru a făcut și el: a început să aibă grijă de el, oferindu-le astfel și un exemplu copiilor lui. Marius face parte din generația nouăzecistă și recunoaște că nu a știut că viața nu trebuie trăită într-un stres continuu, că nu trebuie să se agite atât de mult, că lucrurile au uneori o modalitate de a se rezolva de la sine. A început să meargă la psiholog, să practice hipnoza și autohipnoza, să facă mai mult sport, să fie mai activ și să se ocupe de propriile pasiuni.

În 2015, Alina lucra pentru o companie pe o poziție care presupunea multe deplasări în afara orașului. Fetița ei de 2 ani și șapte luni pe vremea aceea i-a spus într-o zi: “Mami, eu sunt așa de tristă când pleci tu de acasă!”. Presiunea de la serviciu, oboseala, lipsa timpului, plecatul des de acasă a făcut-o să pună stop; și-a dat demisia și recunoaște că a fost unul din momentele de care este cel mai mândră. Pentru Dinu, momentul critic a venit la 29 de ani, când a făcut zona zoster, boală care l-a chinuit cu dureri crunte timp de o lună. Iar Florian ne-a povestit despre greutățile soției sale, care este pur și simplu copleșită de viață. Până la punctul în care nu poate face față la ce înseamnă a duce o viață normală. Ulterior, a acceptat ajutorul lui Florian și a înțeles că ei doi formează o echipă și nu e singură în luptă: ea are nevoie de el, el are nevoie de ea și copilul lor are nevoie de amândoi părinții. Și Alina a resimțit cel mai puternic burnout acum mai mulți ani, când și-a propus să se implice în tot ce se putea, să “aducă schimbarea”. Până când presiunea pusă pe umerii ei de ea însăși a condus-o la leșin.

Plecând de la această problemă, cât se poate de reală și cu adevărat îngrijorătoare, Secom Romania a dezvoltat o campanie de educare prin conceptul Turnout înainte de burnout, prin care vine în ajutorul oamenilor prin informații despre identificarea stării de burnout și oferirea de soluții și sfaturi pentru ieșirea din ea. Seria video Turnout înainte de burnout, în care psihologi și persoane publice vorbesc deschis despre această problemă în viața lor poate fi accesată aici.

………………………………………………….

Ne reauzim în Guerrilla de Dimineață cu Dobro, Gilda și Matei, să ne inspirăm unii pe alții, cu poveștile despre greul pe care l-am transformat în echilibru și armonie. Și cu Binele care Învinge, pentru că trebuie. 🙂

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine