Este semn de neghiobie ca în 2018 se te limitezi la aceleași deprinderi confortabile (incluzandu-le aici și pe cele sonore) și să nu încerci să depășești marginea smartphone-ului propriu sau a playlist-ului personal. Următorii artiști te vor face să plătești bilet la concertele lor sau măcar se le dai like paginii de facebook.
YCCMD aka Mihnea Crăciunescu – este un muzician piteștean care și-a luat numele din filmul Step Brothers. Mai exact, o replică din peliculă a ajuns să fie uniforma onomastică a artistului: You can call me dragon. În toamna trecută, YCCMD a ajuns în studioul Radio Guerrilla, la rubrica NESEMNATII, unde mi-a amintit cum poate doar un om c-o chitară rece umple o scenă. Prestația din acel moment l-a impresionat pe Alexei Țurcan (Travka/Tomma Alistar), care i-a propus trubadurului argeșean o colaborare pe partea de producție. Primul rod al joint venture-ului este piesa You Don’t. Alexei a reușit să pieptene impetuoziatatea lui Mihnea și să-l mai disciplineze sonor, adăugând construcției muzicale niște note electronice plus o prezență vizibilă a secției ritmice. Ce a ieșit este poate o nișă nouă: electro-folk-burlesc.
Adam’s Nest este un duo din Iași, ce are aproape șase luni de existență, iar până în momentul apariției la NESEMNATII erau doar o trupă ce dăduse concerte de dormitor. Adică, primul live public a fost cel din studioul Radio Guerrilla. Cei doi (Vlad – scriitor și Răzvan – farmacist/karatist) au adus în noua construcție moștenirea proiectelor/trupelor decedate prin care au mai fost în localitățile de baștină (Piatra Neamț și Pașcani). Susținuți de entuziasmul ascultătorilor RG, duo-ul a grăbit procesul de înregistrare a EP-ului de debut, iar primul single de pe el a apărut la începutul anului: Stockholm. Piesa este de genul celor care ți se topesc în creier și este posibil să genereze efecte adverse (o să toooot cânți onomatopeele din refren: uuuooooo). În ciuda faptului că stilistica „binomului“ este complexă, post-folk, shoegaze și niște urme de post-rock, cei doi preferă să-și catalogheze creația simplu: indie.
ERROR (Robert Rusănescu) este tot o apariție relativ recentă în spațiul ăsta din ce în ce mai aglomerat al culturii alternative de la noi. Acum doi ani, artistul hip-hop a debutat cu un album de 30 de piese (!?!) cu care-și marca ieșirea din adolescență „-18“. Un ascultător mi-a semnalat săptămâna trecută apariția on-line a noului albumului Error-Kraken. Vestea proastă este că n-ai cum să-l „servești“ live, artistul fiind de ceva vreme relocat în UK; vestea bună este că Error, dacă tot se află în insula britanică, lucrează la reinventarea sa în limba engleză. Piesa ce dă titlul materialului, Kraken, este genul acela de piesă care generează audiții compulsive și asta pentru că în momentul finalului abrupt te simți ca un heroinoman în plin sevraj, iar dacă asta s-ar fi întâmplat acum treizeci de ani ai fi tocit banda de casetofon de la atâtea reascultări. Combinația distors de chitară/hardcore cu lirică hip-hop nu este ceva nou, dar în cazul Error este de remarcat/apreciat flow-ul tip mitralieră, versurile scuipate pe care încerci involutar să le pătrunzi/memorezi și lipsa refrenului.