Burgundia

Cei mai mulți dintre noi probabil au auzit de Burgundia nu ca fiind o veche regiune istorică a Franței, ci ca locul de naștere al celor mai bune și mai scumpe vinuri ale lumii. Dacă lumea vinului se împarte între Franța și restul lumii, vinurile Burgundiei sunt printre cele mai bune franceze, alături de Bordeaux și Champagne, fiind considerate a fi the best money can buy.

Cultivatorii francezi, numiți vignerons, au reușit să atingă perfecțiunea pentru că s-au îmbinat fericit mai mulți factori precum un sol propice (fiind remanența unei mări ce se întindea acolo în perioada Mezozoicului), o regiune excepțională ce se întinde pe o fâșie îngustă cu lungimea de 150 km pe valea râului Sâone, un climat perfect pentru creșterea strugurilor, soiuri renumite precum Chardonnay și Pinot Noir și o expertiză îndelungată transmisă din tată în fiu, combinata cu implementarea ultimelor tehnologii. Nu e de mirare că un hectar de teren în această regiune poate ajunge și la prețul de 50 milioane euro și probabil s-ar vinde destul de repede dupa listare. Pentru că aici s-a nascut și s-a definit noțiunea de terroir, ca simbioza între strugure, sol, climat, plasamentul viei și acel human touch.

Se vorbește asiduu astăzi, în lumea vinului, despre capacitatea acestuia de a transmite acel sence of place, iar vinurile Burgundiei chiar reușesc să livreze acest sentiment; nicăieri în lume nu poți întâlni un alt Chardonnay care să concureze cu cel obținut în Chablis sau în Montrachet, astfel încât norocosul care degustă aceste vinuri în blind le va putea recunoaște imediat.

Subiectul Burgundia e atât de complex, încât nu poate fi sintetizat nicicum într-o mic articol de blog, însă sper că v-am trezit interesul de a căuta și încerca aceste vinuri. Am convingerea că dacă vreți să învățați câte ceva despre vin, cel mai bine începeți cu cele mai bune din piață pentru a stabili un benchmark ; orice vin degustat ulterior va putea fi apreciat mai ușor pe o scară valorică personală doar realtionându-l cu cel din top. Ușor de zis dar greu spre imposibil de făcut, când doar o sticlă poate costa până la 8.000 euro (pt un vin alb) sau chiar 20.000 euro (pentru un vin rosu).

Ar fi câteva tips-uri pentru înlesnirea degustărilor: deveniți sommelieri în marile restaurante ale lumii 😊 sau luați un avion spre Lyon și vizitați cramele; eu am avut noroc și am mers la o degustare unde am putut interacționa cu aceste opere de artă.

Am degustat vinuri albe ce au avut șansa de a se matura pe deplin în sticlă, transformându-și astfel culoarea dintr-un auriu strălucitor cu tentă verzuie într-un auriu viu, intens, cu nuanțe de miere. Au fost în acest flight vinuri cu vârste cuprinse între 2 și 39 de ani, putând astfel sesiza exact cum evoluează culoarea, chiar și gustul, sub influența microoxigenării și cum aciditatea inițială rămâne pentru a susține vinul ca o coloană vertebrală. Astfel de evenimente sunt rare și dacă apare șansa, nu o ratați. Aceste vinuri combină grația cu un caracter bine definit și o remarcabilă concentrație de arome.

                       

Mi-a venit cheful un wine trip în Franța!

Emil Popescu
Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine