Cei mai mulți dintre noi probabil au auzit de Burgundia nu ca fiind o veche regiune istorică a Franței, ci ca locul de naștere al celor mai bune și mai scumpe vinuri ale lumii. Dacă lumea vinului se împarte între Franța și restul lumii, vinurile Burgundiei sunt printre cele mai bune franceze, alături de Bordeaux și Champagne, fiind considerate a fi the best money can buy.
Cultivatorii francezi, numiți vignerons, au reușit să atingă perfecțiunea pentru că s-au îmbinat fericit mai mulți factori precum un sol propice (fiind remanența unei mări ce se întindea acolo în perioada Mezozoicului), o regiune excepțională ce se întinde pe o fâșie îngustă cu lungimea de 150 km pe valea râului Sâone, un climat perfect pentru creșterea strugurilor, soiuri renumite precum Chardonnay și Pinot Noir și o expertiză îndelungată transmisă din tată în fiu, combinata cu implementarea ultimelor tehnologii. Nu e de mirare că un hectar de teren în această regiune poate ajunge și la prețul de 50 milioane euro și probabil s-ar vinde destul de repede dupa listare. Pentru că aici s-a nascut și s-a definit noțiunea de terroir, ca simbioza între strugure, sol, climat, plasamentul viei și acel human touch.
Se vorbește asiduu astăzi, în lumea vinului, despre capacitatea acestuia de a transmite acel sence of place, iar vinurile Burgundiei chiar reușesc să livreze acest sentiment; nicăieri în lume nu poți întâlni un alt Chardonnay care să concureze cu cel obținut în Chablis sau în Montrachet, astfel încât norocosul care degustă aceste vinuri în blind le va putea recunoaște imediat.
Subiectul Burgundia e atât de complex, încât nu poate fi sintetizat nicicum într-o mic articol de blog, însă sper că v-am trezit interesul de a căuta și încerca aceste vinuri. Am convingerea că dacă vreți să învățați câte ceva despre vin, cel mai bine începeți cu cele mai bune din piață pentru a stabili un benchmark ; orice vin degustat ulterior va putea fi apreciat mai ușor pe o scară valorică personală doar realtionându-l cu cel din top. Ușor de zis dar greu spre imposibil de făcut, când doar o sticlă poate costa până la 8.000 euro (pt un vin alb) sau chiar 20.000 euro (pentru un vin rosu).
Ar fi câteva tips-uri pentru înlesnirea degustărilor: deveniți sommelieri în marile restaurante ale lumii 😊 sau luați un avion spre Lyon și vizitați cramele; eu am avut noroc și am mers la o degustare unde am putut interacționa cu aceste opere de artă.
Am degustat vinuri albe ce au avut șansa de a se matura pe deplin în sticlă, transformându-și astfel culoarea dintr-un auriu strălucitor cu tentă verzuie într-un auriu viu, intens, cu nuanțe de miere. Au fost în acest flight vinuri cu vârste cuprinse între 2 și 39 de ani, putând astfel sesiza exact cum evoluează culoarea, chiar și gustul, sub influența microoxigenării și cum aciditatea inițială rămâne pentru a susține vinul ca o coloană vertebrală. Astfel de evenimente sunt rare și dacă apare șansa, nu o ratați. Aceste vinuri combină grația cu un caracter bine definit și o remarcabilă concentrație de arome.
Mi-a venit cheful un wine trip în Franța!