– Vă recomandăm să citiți o perspectivă academică asupra Noii Bucătării Românești, semnată de Adriana Sohodoleanu și publicată de ISCOADA. Veți regăsi acolo, desigur, pe bucătarii de la NOUA, KAIAMO, Mahala restaurant, MAIZE farm to table, Anika Restaurant, Kane – New Romanian Cuisine, Szikra, SyndicatGourmet, Bistro de l’Arte sau Fragment, precum și detalierea unor concepte ca terroir sau locavorism.
| | | | |
Introducem o rubrică nouă în seria noastră de vești, care va fi deschisă până la final de an. Încurajăm cadourile care sprijină gastronomia anul acesta mai mult ca oricând, așa că vă prezentăm
🎀 Idei de cadouri din gastronomie:
– Am lansat împreună cu ialoc.ro cardul cadou #maideparte. Deocamdată poate fi folosit în oricare din restaurantele Anika Restaurant, MAIZE farm to table, Paninaro Bucharest, MAIZE farm to table, Noeme – former GUXT, La Cuptor, Rocca by The Jar, NOMAD Skybar, Restaurant DaDa, iar lista va continua să se extindă, împreună cu experiențe gastronomice speciale de Sărbători;
– Dacă nu citiți deja newsletter-ul Omnivor de la Decât o Revistă, vă recomandăm să vă abonați. Iar dacă vreți să îl citiți mult timp de-acum încolo, vă invităm să oferiți cadou un abonament digital la Decât o Revistă, adesea poveștile lor sunt și din gastronomie;
– Revino Cheese & Wine propune pachete speciale de Sărbători.
Evenimente din gastronomie (detalii despre toate evenimentele de mai jos și altele selectate de noi în Calendarul de Gastronomie)
– 13 & 14 noiembrie: Marin&Friends are meniu special de #gourmetdelivery;
– 16 noiembrie: Asociația My Transylvania organizează conferința online Slow food + slow travel + pandemie = ?;
– 1 decembrie: Are loc evenimentul Sărbătoreşte 1 decembrie la Conac, la Casa Timiș.
Restaurante și bucătari:
– MAIZE farm to table are meniu nou de livrare, iar cuvântul cheie este hot dog;
– Szikra merge #maideparte și gătește cu pre-comandă. Campania se numește Make it happen și are deja 3 episoade: Bake it happen, Cook it happen și Shake it happen;
– KAIAMO anunță un nou manifest culinar de săptămâna viitoare, iar SyndicatGourmet anunță, la rândul său, noutăți în curând;
– Kane – New Romanian Cuisine a anunțat lansarea proiectului “Localnicii”, care începe cu un meniu creat doar cu produse locale și continuă cu un show online și o hartă digitală a micilor afaceri locale, printre altele;
– Amvrosia Restaurant Grecesc oferă de curând opțiunea de livrare acasă. Detalii pe pagina lor;
– Câteva restaurante au anunțat că vor fi închise în următoarele luni. Printre ele, Voilà, Zexe, Bujole și Restaurant Pasaj Sibiu (care preiau totuși comenzi, în anumite condiții – detalii pe pagina lor). Sperăm să le revedem cât mai curând redeschise.
Vinuri și crame:
– Evenimentul de anul acesta al celor de la Rovinhud este online, însă rămâne la fel de interesant și are, ca de obicei, și o componentă caritabilă – ROVINHUD Wine Talk 2020.
Alte vești din gastronomie:
– O enciclopedie a sarmalelor, acesta este cel mai nou proiect al lui Cosmin Dragomir. Fiecare din voi îl poate susține – aflați cum pe pagina expresiv denumită Sarmale;
– My Transylvania a trecut printr-un proces de rebranding și, odată cu un logo nou, vrea ca sensul de “My” din nume să devină al fiecăruia din cei care se implică sau susțin proiectul, deci se pun bazele unui sentiment și mai puternic de comunitate;
– Chef Cezar Munteanu povestește despre Chef Atelier – restaurantul său deschis anul acesta – într-un interviu de la CoverStories.
Fotografiile sunt de la 1. Pâine și Vin și PrăjiturEla, 2. Simbio, 3. MACE by Joseph Hadad și 4. Crazy.
Foodies merg #maideparte – Portret de foodie
Continuăm cu ceva ce face un foodie autentic: Foodies doresc să știe cât mai multe despre ingredientele folosite de bucătari și susțin mai ales acele restaurante unde producătorii locali sunt aleși cu grijă și unde sunt furnizori de încredere pentru feluri de mâncare cu gust, gătite cu responsabilitate.
Din fericire, ultimii ani au fost buni pentru gastronomia din România. Tot mai mulți producători locali au obținut toate certificările care le permit să devină furnizori pentru restaurante, au dezvoltat disciplina necesară pentru a deveni parteneri consecvenți, de încredere pentru restaurante, în timp ce tot mai mulți bucătari împărtășesc “secretele” lor despre cele mai bune ingredientele locale și producătorii cu care lucrează, ba chiar le menționează și în meniu, cât să fie cât mai transparentă informația și pentru oaspeți.
Facem portretul robot al unui foodie. Ne dorim ca această comunitate să devină tot mai vizibilă și mai puternică, iar dacă te auto-identifici, te invităm să te bucuri de experiențe gastronomice memorabile oferite de restaurantele selectate de comunitatea Gault&Millau și de Avanposturile Radio Guerrilla. Le găsești marcate ca atare în ambele platforme. Perioada aceasta e cea mai potrivită pentru a susține gastronomia.
Săptămânal, portretul unui foodie autentic se va contura tot mai clar cu noi comportamente dorite și apreciate de creatorii de gust din comunitățile noastre.
Recomandare articole Gault&Millau:
Am stat de vorbă cu Radu Dumitrescu, bucătar și proprietar Voila și Lovin, despre ce a semnat mobilizarea unei comunități loiale de clienți din martie și până acum și despre ce urmează pentru fiecare din restaurante. Interviul e aici.
Seria “O voce” este modalitatea noastră de a oferi bucătarilor și echipelor lor din restaurante oportunitatea de a-și comunica experiența și cum gestionează contextul dificil de acum, de a vorbi despre bune practici și de a se susține reciproc. Ne dorim să consolidăm comunitatea puternică de creatori de gust și să îi vedem în continuare curajoși și decisivi în fața provocărilor create de pandemia COVID-19. Seria își propune să surprindă și să amplifice vocea colectivă a gastronomiei din România, creată din vocile individuale ale celor pasionați de gastronomie.
Pe săptămâna viitoare, foodies!