Marți seara, pe 1 Decembrie, chiar de Ziua Națională a României, Carla Teaha a avut-o invitată la #ROZ pe Camelia Kantor, Vicepreședintele Fundației pentru Inteligența Geospațială din Statele Unite (United States Geospatial Intelligence Foundation – USGIF).
Cu o licență în Limbi Străine și una în Geografie, ambele obținute la Universitatea Babeș-Bolyai din România, 2 mastere și un MBA, Camelia și-a început cariera în România, ca profesor de franceză, în Borșa, apoi s-a mutat peste ocean unde a continuat să predea în mediul preuniversitar si mai apoi în mediul academic (9 ani). De-a lungul carierei a primit numeroase burse, distincții și premii, printre care “Dr. Helen Ruth Aspaas SAGE Innovator” (2017) pentru „un remarcabil și inovator Educator geografic stand-alone” oferit de Asociația Geografilor Americani sau Premiul pentru Profesorul Anului (2014-2015) primit de la Universitatea Claflin și Consiliul General al Învățământului Superior.
“Unirea Transilvaniei cu România are o valoare istorică deosebită pentru familia mea. Astăzi, 1 decembrie, se împlinesc 102 ani de la Marea Unire și aș vrea să precizez că în Ieud, satul meu natal din Maramureș, a pornit prima manifestare a Maramureșului pentru Unirea de la 1918. Un grup de iuedeni, în frunte cu Dr. Vasile Chindriș, au format la Sighetul Marmației Sfatul Național Român pentru ca la 22 decembrie, împreuna cu alti maramureșeni, să contituie Consiliul Național Român. (…)
Spun cu mare mândrie fiindcă acesta este fratele străbunicului meu, primul cu titilu de doctor din familie, dînsul a fost avocat, un intelectual și patriot desăvârșit, nu a avut copii iar rudele sale au fost făra educație, țăran de neam cum se spune pe la noi prin zonă.”
Mai jos, aflăm răspunsurile Cameliei la Chestionarul ROZ al emisiunii, iar podcastul cu emisiunea de marți seara îl putem asculta chiar aici.
1. Cine nu ești tu?
Legally Blonde- Reese Witherspoon
2. Dacă te-ai mai naște o dată și ai avea posibilitatea să iți alegi sexul, ce ai alege?
La fel, femeie.
3. De ce?
Fiindcp avem răspunsuri la toate. Bărbații sunt YX, noi XX.
4. Din ce ți-ai câștigat primii bani?
Din agroturism ca translator când eram în clasele 5-8.
5. Cu ce e diferă viața ta fața de cum ți-ai imaginat-o în copilărie?
Inițial am vrut să devin director – check! Am vrut și să fiu cântăreață și să am studio-ul meu de înregistrări. Deocamdată cânt la duș.
6. Ce ai vrea să nu te mai întrebe niciodată oamenii?
Ce salariu am.
7. Gheișă sau fată în casă?
Niciuna. Sunt prea independentă și nonconformistă.
8. Cel mai fain sfat pe care l-ai primit de la bunica ta?
Să țin post.
9. La ce crezi că se gândesc oamenii când se uită la tine pentru prima oară?
La vârsta mea. Acum e mai ușor fiindcă am depășit vârsta „critică” de 40 de ani, dar în domeniul și poziția mea se așteaptă la cineva mai înaintat în vârstă.
10. Cum ar trebui să fii și nu ești?
Blondă cu părul creț. Am dorit să semăn cu mama dar am semănat cu tata 🙂 Legat de carieră, să fiu mai bună la macromanaging ca să pot dedica mai mult timp familiei.
11. Peste cine ai vrea să dai în baie „din greșeală”?
Madeleine Albright.
12. Ce trebuie să facă un bărbat pentru a-ți atrage atenția? Dar o femeie?
Să zâmbească.
La fel. Simplu. Cu zâmbetul cred că putem realiza multe în viață.
13. Care ți se pare cel mai nasol lucru la a fi femeie? Dar cel mai mișto lucru?
Trebuie să muncești mai mult să ajungi la același nivel cu bărbații. Putem însă purta și tocuri.