Andrei Ruse, editorul trilogiei Istoria Rockului Românesc, își imagina cu entuziasm acest proiect ca fiind un manual al muzicii pe care să îl ții în bibliotecă permanent și pe care să îl lași drept moștenire.
În 2016 a apărut primul volum, Rock sub seceră și ciocan. Autorul, adică Nelu Stratone, scrie despre rock-ul din România care se întâmpla sau încerca să iasă la suprafață între 1960 și 1989.
Vei găsi în această carte eroi și trădători, orgolii și prietenii, vei zâmbi cel mai probabil la ingeniozitatea și creativitatea cu care au depășit barierele vremii rockării de-atunci, vei ofta la abuzurile și deciziile nedrepte ale sistemului, regretând câte lucruri extraordinare s-au pierdut prin cenzură, nu în ultimul rând vei descoperi istoria celor mai cunoscute formații și a celor mai renumiți artiști care au marcat cultura noastră muzicală și pe care nu avem dreptul să-i uităm.
Nelu Stratone este jurnalist, documentarist, regizor și critic muzical. Toată viața a fost la curent cu întâmplările din lumea muzicală, în special cea a rock-ului. Din România și nu numai.
Astfel, în februarie 2018, al doilea volum era în Club A, cu ocazia lansării sale. Alături de autor, despre Rock în Timpuri Noi au mai vorbit Liviu Mihaiu, Lenți Chiriac și Hanno Hoefer pe care îl știm de la Nightlosers.
Discuția s-a concentrat pe rock-ul dintre 1990 și 2000, cel fără seceră și ciocan, în care multe trupe s-au înființat și în care altele au rămas doar legendă.
De asemenea, al doilea volum amintește artiștii străini care au cântat în fața românilor: Sting, Uriah Heep, Iron Maiden, Prodigy, Joe Cocker, Whitesnake, Yes, Michael Jackson, Nazareth, Scorpions, Deep Purple sau Metallica.
Cele aproape 500 de pagini de Rock în Timpuri Noi prezintă stiluri și substiluri derivate din rock și folk, arată importanța mass-media în procesul de promovare și oferă descrieri ample ale trupelor pe care nu le găsim neapărat folosing Google. De unde din altă parte să aflu despre o pisică sacrificată pe scenă, în Arad? Exact, doar în această carte și de la Nelu Straone.
Volumul care va încheia triologia se va axa pe anii 2001 – 2016 și va prezenta trupe pe care cu siguranță le-ați auzit la Radio Guerrilla mai întâi.
E interesant sa vad o poza cu un loc de care am fost legat in multe feluri ,de la distanta in timp si spatiu.Unora ne-a salvat tineretea de socialism si realitatea comuna.Aici m-am intalnit cu ceea ce avea sa fie pe urma ”Krypton” si ”Timpuri Noi”,mai repeta si ”Florian din Transilvania” si in principiu era ”locul”.Mai ales noaptea.Joia de jazz aducea numele vremii.Printre care Garbis Dedeian ,a care a implinit niste ani ieri.Era un pian Lipatti acolo.Cu o claviatura imposibil de teapana.Se canta asa.Asta a fost Clubul.Refugiul unei generatii.Daca mai pun ca am cunoscut cea mai importanta prezenta din viata acolo……a fost ceva Club A.