S-a dat, în sfîrșit, dezlegare la Spotify și în România

Da, știu, au trecut câțiva ani până să ajungă și la noi. Mulți dintre voi și-au făcut între timp conturi pe la prietenii din străinătate și s-au chinuit apoi cu VPN-uri. (Nu știți ce-s alea? Înseamnă că sunteți oameni cinstiți sau nu sunteți studenți la Poli.) Și mulți am renunțat cu totul la visul “Spotify”, că doar avem de ceva vreme Apple Music, Deezer sau Google Music. Și mai știu că toată lumea o să scrie despre asta, dar vreau să vă vorbesc despre ce înseamnă venirea oficală a Spotify în România pentru pasionatul de muzică, obsedatul de muzică, omul de rând. Nu dintr-o perspectivă comercială.

Înseamnă că, în sfârșit, o să pot asculta un album înainte de a-l cumpăra pe vinyl, fără să mă chinui să-l downloadez de la mătuși sau să mă rog să-l urce cineva pe Youtube, la o calitate îndoielnică. Am ratat multe discuri scoase în variante limitate pentru că nu avusesem încă norocul să mă intersectez cu muzica artistului respectiv, discuri pe care le-am regretat foarte mult timp după aceea sau am ajuns să dau foarte mulți bani pe ele pe piața secundară. Am ratat și foarte multe concerte în felul ăsta și e păcat să ni se țină artiștii ascunși, departe de urechile noaste flămânde de noutăți în fiecare zi. În sfârșit, gata cu preview-urile de 30 de secunde.

Începând de ieri, avem acces la o platformă pe care artiștii, casele de discuri și magazinele de muzică își pun playlisturi care mai de care mai personale. De câte ori nu ți s-a întâmplat ca artistul preferat să anunțe că a făcut un playlist special pentru Spotify, cu piesele care l-au inspirat în facerea albumului tău preferat? De la Arctic Monkeys la The National, toți artiștii au curatoriat cel puțin o dată în viață o astfel de întâmplare și cred că se săturaseră prietenii de prin alte țari Spotifiate mai din timp să-mi trimită print screenuri cu cel mai recent playlist al lui Alex Turner. Mai au și ceea ce se cheamă “Spotify Singles”, niște minuni de două piese înregistrate live special la invitația Spotify, de obicei cel mai recent single din repertoriul unui artist plus un cover senzațional și care la un moment dat ajung și pe vinyl 7”.

Și-n plus de toate astea, clubul meu de discuri preferat din Statele Unite, Vinyl Me, Please, îmi tot trimitea playlisturi de Spotify, săptămânal, cu tone de muzică nouă. Acum că am acces la o așa cantitate de informație, păzea! Am tot încercat să-mi scad nivelul de entuziasm pe parcursul acestui articol, ca să nu sun ca o reclamă, dar adevărul este că îmi e foarte greu să-mi ascund bucuria, una pe care-mi doresc să o împart și cu voi. Calitatea audio pare și ea una foarte bună, peste Youtube. Doar Tidal mi s-a părut până acum ușor peste la acest capitol, dar acolo sunt alte prețuri pentru Hi-Fi. Și deocamdată nu au tonele de reclame enervante de pe Youtube. Sigur, vor apărea și reclamele enervante, dar atunci probabil că voi trece la un cont premium, nu costă mult. Dezavantaje? Le vom descoperi pe parcurs.

Și, pentru că mă bucur foarte mult că avem, în sfârșit, această platformă și în România, v-am făcut un playlist de-ndată ce am revenit de la o superbitate de concert de jazz, Oregon live în Club Control. Știi senzația aia pe care o ai când înoți într-o apă numai bună, afară e foarte cald și prin apă mai vine câte un curent ușor mai rece? Cam așa s-a simțit și acest concert, care mi-a inspirat primul playlist de Spotify.

3 comentarii
    Razvan

    Era destul doar sa te loghezi printr-un VPN, apoi nu te mai întreba nimic vreo luna. Am folosit mult acest truc pentru un cont gratis, un ad-block pentru liniște și playlisturi scurte pentru on-the-go.
    Păcat ca a trebuit sa insiste alții cu asemenea servicii in țara noastră pentru ca “snobii” de la Spotify sa ne considere demni de serviciul lor.
    Acum folosesc Apple Music.. dar am sa îmi fac un cont nou RO, sa urmăresc activitatea pe Spotify, a ta și a celorlalți colegi Guerrilla care se încumeta.
    #pay4music

    Bogdan

    Oameni buni, eu nu înțeleg isteria asta, in România existau soluții și înainte de Spotify, adică deezer, Apple Music, probabil și google music sau ce mai e pe android pe acolo. Eu locuind in altă țară am spotify de câțiva ani. Nu ma impresionează prea mult, nu cum ai scris tu mai sus…până la urma vei vrea sa te izolezi de toate playlisturile alea prefabricate și vei vrea sa asculți doar muzica ta. Nu știu ce tot vorbiți de voi de calitate…calitatea e la 320 de ceva kbs? Nu știu…dar este calitatea unui mp3. Despre ce calitate tot vorbiți? Cred că și Guerrilla emite online 320 kbs sau cel puțin o făcea, in vremurile winamp-ului. Prețul? 10€ pe luna nu e enorm, nu pentru țările alea…știți voi, cu salarii, dar in România sa plătești 50lei doar pe muzica, 50 pe internet, 25 pe tv, 50lei pe Netflix, nu știu câți vor adera la premiul account.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine