Bravo, Tibi Ușeriu! Rușine, Chuck Norris!

În noaptea de 15 spre 16 martie 2018, în jurul orei 1,20, sportivul de origine româno-extraterestră Tibi Ușeriu, domiciliat in satul Piatra Fântanele, județul Bistrița Năsaud, antrenor de fitness mental în stațiunea balneo-esoterică Tășuleasa Social, a câștigat pentru a treia oară, consecutiv, ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, una dintre cele mai dificile și nemiloase curse create vreodată de om pentru om.

Sincer, la cum se desfășoară, tind să cred că e o cursă creată de om pentru dușmanii săi.

Numai 617 kilometri de alergare lejeră în temperaturi desprinse din primăvara epocii de gheață, gen minus 40-50 de grade, în zone pustii unde nici măcar ursul polar nu iese din bârlog fără geacă.

Cireașa de pe tortul de înghețată e sania de echipament pe care trebuie să o tragi după tine în permanență, deoarece singurele posibilități oarecum decente de cazare și hrană existente în zonă sunt la start și la sosire, prin urmare ești nevoit să alergi cu cazarea și cămara în spate.

Din când in când, te răcorește briza unui vânt ce depășește 90 de km pe oră, iar mai mult de 200 de kilometri din cursă îi parcurgi alergând și vorbind cu peștii, deasupra unui fluviu înghețat, Ice Road fiind deschis traficului doar o singură lună pe an.

O reală plăcere să participi la această cursă, majoritatea concurenților au declarat ferm că nu se vor întoarce niciodată, mulțumind călduros organizatorilor și mamelor domniilor sale, în cele mai inedite moduri.

De altfel, în cele 10 ediții desfășurate până acum, din câteva sute de participanți, soldați universali și sportivi de performanță, doar 25 au reușit să treaca linia de sosire, restul au spus pas degerat.

Revenind la știrea zilei, Tibi nu a considerat suficient doar să termine cursa, prin urmare a câștigat-o de trei ori.

Pentru reporterii din fundul sălii de lectură, repet, că poate nu e clar: de 3 (trei) ori.

La rând, adică una după alta.

Depășindu-și, de la an la an, propriile recorduri, anul acesta terminând cursa cu un avans de peste 90 de kilometri față de următorul concurent.

Dacă, pentru unii, prima victorie a fost cu noroc și a doua fără ghinion, poate a treia va convinge pe toată lumea că Tibi e unul din cei mai mari campioni născuți pe acest pământ, din Piatra Fântanele până la Tuktoyaktuk.

Prin urmare, să ne bucurăm și să închinăm minim un pahar de bucurie, nu înainte de a ne reaminti că această cursă, aparent solitară, a fost de fapt câștigată în minimum doi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ăștia doi din poză, ce aleargă zâmbind prin viață unul lângă celălalt, frații Ușeriu, plus zecile, sutele și miile de oameni pe care or reușit să îi adune în jurul lor, cei care i-or ținut și îi țin proaspeți în cursă, cu gânduri și vorbe bune.

Fie ea alergare cu sania la Cercul Polar sau alergare cu sapa la împădurirea de la Tritenii de Jos.

Pentru că e o vorbă din bătrâni atleți ce mult adevăr grăiește, prietenii se numără înainte, nu după linia de sosire.

Mai multe povești cu și despre Tibi Ușeriu găsiți în cartea lui autobiografică 27 DE PAȘI, vândută până acum în numai 30.000 de exemplare, dovadă irefutabilă că, uneori, viața din Piatra Fântanele bate filmul de la Hollywood.

În această carte veți descoperi descrisă pe alocuri, fără prea multe detalii, relația dintre Tibi și al său tată, un personaj misterios și sever, responsabil prin iresponsabilitatea sa ca părinte pentru greșelile săvârșite de Tibi în anii tinereții, greșeli pentru care Tibi a plătit cu ani grei și mulți de izolare socială.

Respect dorința prietenului meu de a păstra anonimatul acestui personaj misterios, totuși această performantă extraordinară ne obliga să spunem lucrurilor pe nume și prenume, așadar să rostim cu toții, uniți într-un singur gând:

Bravo Tibi Ușeriu, rușine Chuck Norris!

Acestea fiind spuse, revin săptămâna viitoare cu subiecte mai puțin dramatice, deoarece, după cum bine spunea un bun prieten mult mai bătrân și cel puțin la fel de înțelept ca mine, să te iei mult prea în serios e o chestie complet neserioasă.

10 comentarii
    Natalia

    Foarte frumos articolul! Mulțumesc! Am citit cartea scrisă de Tibi Useriu și as recomanda-o tuturor oamenilor, tineri, bătrâni, slabi, grași, depresivi, puternici. I-am urmărit cursa in acest an și am avut inima plină de admiratie pentru acest SupraOm!

      Cilean Dorel

      Este doar un om,nu supra om,caracterul,fizicul muncit de mic,psihicul puternic ne a demonstrat că se poate.A reuşit….sănătate maximă și numai bine,Tibi !!!

        Cezar

        Daca ai fi citit cartea realizai ca nu fizicul te ajuta in aceasta cursa, minte (puterea de a fugi cu Jerry sau dupa fluturi mov) face diferenta. Bv Tib

    Iulia

    I-am citit cartea si ceea ce m-a impresionat cel mai mult la acest OM este ca nu a incercat sa se victimizeze, sa-si albeasca trecutul si sa para altceva decat este (cum incearca politicienii nostri de 2 bani, care dupa ce fura si fac 1-2 ani de puscarie blanda pozeaza in victime si isi lanseaza carti cu mare tam-tam). Tibi si-a asumat greselile, s-a prezentat in fata noastra la genul: asta am fost, asta sunt acum, luati-ma asa cum sunt. Il admir atat pentru performantele sale uluitoare, cat si pentru atitudinea sa fata de trecut. Nu-si acuza parintii, reuseste chiar sa-i ierte, mai ales pe mama sa, cu care acum e apropiat si nu incearca sa para mai bun. Si peste toate, este extraordinara iubirea care ii leaga pe cei doi frati. Tibi cel de acum este creatia fratelui sau Alin. Asa ca Mani Gutau are dreptate, au fost 2 in aceasta cursa, Tibi si Alin. Felicitari amandurora pentru ceea ce au facut. Tibi, esti cu adevarat mare.

    Madalina

    Ce articol bun! Si ce umor! Una peste alta, bravooo, Tibi, supraomule!

    Marinela

    Frumos articol si scris cu talent. I-am citit cartea, dar inainte de asta l-am vazut ca invitat al fiicei mele, pe atunci studenta si coordonatoare de proiecte in cadrul OST la Cluj. A fost o premiera, la acea data Tibi neacordand alte interviuri. Il felicit!!

    Ion sporici

    Nu am inteles de ce in titlu se spune ;bravo Tibi ruşine Chuck Norris” ce legatura are Chuck cu Usieru?speram sa gasesc raspuns pe masura ce citeam articolul dar nimic,nici un cuvint despre Chuck. Imi explica si mie cineva(poate chiar autoarea articolului) de ce la pomenit pe marele actor?doar ca sa atraga mai mult atentia asupra articolului,pt a fi citit de citi mai multi? Rusine!

      Adi

      Cum?! Nu il stii pe Chuck Norris care le-a facut pe toate?! Era clar la ce se refera. Nu este un articol legat de Chuck, ci de ispravele lui … din “ziclalele” cu Chuck Norris (ps: nu are legatura cu actorul 😉 ) – deci nu se compara ispravele lui Chuck cu ce a realizat Tibi. Relax si savureaza.

      Mani

      Ca si autoare al acestui articol, regret profund ca aceste randuri v-au nelinistit atat de mult. Eu doar am incercat sa semnalez publicului ca exista o foarte mare posibilitate ca Chuck Norris sa fie originar din Piatra Fantanele, judetul Bistrita Nasaud, sunt anumite elemente ce m-au condus catre aceasta concluzie. Incercati sa cititi intai textul, apoi titlul, poate in acest fel va fi mai clar ce am dorit sa transmit cititorilor. Lectura placuta, Doamne ajuta!

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine