Lucian Crivoi / Între ideal și pragmatic

La începutul săptămînii, am anunțat concursul „Noi îți dăm un site, tu schimbă lumea“, invitînd ascultătorii de Radio Guerrilla și cititorii site-ului nostru să ne trimită un text cu tema: „Dacă aș avea puterea de a schimba lumea, primele trei lucruri pe care le-aș face ar fi…“. Concursul se încheie duminică, 25 martie, ora 14, iar marele cîștigător al premiului de 100 de euro va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de dimineață de luni, 26 martie. Mai jos, unul dintre textele intrate în concurs:

Dacă aș avea puterea să schimb lumea…, aș lăsa-o așa cum e, cu bune și cu rele. Ne mândrim cu inteligența noastră, însă ne comportăm ca niște paraziți pentru mediul nostru natural, nu am învățat până în prezent să trăim în simbioză nici măcar în cadrul comunităților proprii. Suntem în vârful lanțului trofic și avem capacitatea de a ne adapta la majoritatea condițiilor, ne înmulțim exponențial și punem presiune asupra resurselor planetei.

Suntem o specie competitivă, întotdeauna vizând tot mai mult și mai mult, acumulare de resurse care ne depășesc oricum nevoile și uităm ceea ce înseamnă fericirea sau nu o mai cunoaștem deloc. Suntem printre puținele specii în care indivizii sunt capabili să omoare entități similare pentru a obține ceea ce ceilalți dețineau, iar aceasta într-un mod organizat, prin războaie sancționate guvernamental.

Distrugem și creăm, remodelăm lumea după propria concepție. Ridicăm uriași din beton, metal și sticlă în locul pădurilor seculare, ne înghesuim în cutii prefabricate și respirăm noxele vehiculelor pe care le folosim pentru transport la școală, serviciu sau pentru distracție. Eliminăm orice formă de viață care ne stă în cale și nu o considerăm utilă scopurilor proprii, voluntar sau involuntar.

Mințim pentru a obține foloase personale, înșelăm încrederea celor apropiați, furăm într-un fel sau altul de la ceilalți (fumătorii fură oxigenul și sănătatea celor din proximitate, evazionistul fură de la ceilalți contribuabili, politicianul corupt fură de la cetățeni, cetățeanul dezamăgit își fură viitorul propriu și al copiilor săi prin absența de la vot).

Suntem gregari, dar totodată intrasingenți cu ceea ce ni se pare diferit, fie că e vorba de culoarea pielii, obiceiuri, religie sau convingeri politice. Trăim în bula noastră, ne apropiem de ceea ce pare familiar și transformăm ceea ce este străin în inamic, pentru că este mai ușor să urăști și să acuzi nefamiliarul pentru problemele tale decât să accepți responsabilitatea propriilor acțiuni sau ale celor apropiați ție.

„Dacă aș avea puterea să schimb lumea, aș…“ – este o ipoteză foarte agreabilă, fantezistă și facilă ca exercițiu de imaginație și mulți probabil ne-am îndrepta spre eradicarea foametei, a războaielor, curățarea planetei de mizeriile în care am îngropat-o.

Dacă aș avea puterea să schimb lumea, aș începe cu mine. Punctual prin:

1. Educarea graduală a toleranței și a empatiei față de ceilalți. Oricât de open-minded ne-am considera, am crescut și ne-am format într-un sistem și o societate în care prejudecățile domină (familia tradițională, creștinismul ca etalon valoric, „șmecheria“ ca aspirație pentru „a se ajunge“). Prin urmare aș putea începe prin a-i accepta pe ceilalți așa cum sunt, aș putea arăta bunătate față de cineva care are nevoie, cum ar fi o vorbă bună pentru colegul de serviciu care astăzi este supărat, cedatul locului în autobuz pentru cineva care pare obosit sau voluntariat pentru câteva ore pentru o cauză care mi se pare pertinentă.

2. Respectul față de ceilalți. Este greu de educat după o anumită vârstă, dar spre exemplu în loc să cedez impulsului de a-l da cu fundul de pământ pe cel care își aruncă chiștocul pe stradă sau scuipă semințe la colțul blocului, îl pot atenționa politicos. Igiena este importantă, dar asta nu înseamnă că trebuie să mă bălăcesc sub duș o jumătate de oră. Iar respectul față de ceilalți nu se referă numai la oameni, ci și la celelalte ființe care ne înconjoară: câini, pisici, păsări. Exemplele pot continua.

3. Pay it forward. Mulți probabil ați văzut filmul, dar pentru cei care nu l-au văzut, ideea de bază este de a ajuta pe cineva fără a te aștepta la o recompensă, iar pe principiul bulgărelui de zăpadă acest comportament se va multiplica.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine