Marius Agape / Românii

Continuăm spectaculos, așa cum e obiceiul. Și ascultăm și publicăm Vocea voastră.

Pentru că ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri, am fost curioși să aflăm de la voi în ce relație vă (mai) aflați cu România. Ce vă place la România, ce nu vă place? – aceasta-i întrebarea.

Concursul se încheie duminică, 1 aprilie, ora 14, pe bune. Iar marele cîștigător al premiului de 100 de euro va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de luni, 2 aprilie. 

***

“La prima vedere aș spune că e grea întrebarea, dar luând treaba la bani mărunți mi-am dat seama că putem fi, fără prea multe eforturi, campioni la orice categorie de interes. De la sănatate până la agricultura, trecând prin interne și până la românii de pretudindeni. Suntem aceiași. Suntem făcuți din același aluat. Mai pe scurt, românul nu e neaparat bun la toate așa cum se auto-flatează, dar se descurcă. Găsește soluții cât ai clipi la orice. La te miri ce!? – după cum zicea bunică-mea, dumnezeu s-o ierte, că și ea tot româncă a fost.

Revenind la oile noastre, aș încerca câteva exemple și nu mă leg acum de cetățenii din zona rurală, cu toate că suntem toți niște țărani; mă opresc la cei care, sanchi, sunt în vârf.

Agricultură – aici stăm bine, avem pământ fertil, roditor, am putea da hrană pentru jumate de Europă, dar nu, noi importăm. Încărcăm grânele din silozuri în trenuri, trimitem actele prin Bulgaria, înmatriculăm grâul acolo, scăpăm de impozite și apoi îl descărcăm în celălalt siloz ca materie primă de import și după pleacă în Italia, acasă, pentru că e consum mare de făină la pizza, iar pe proprietar nu-l cheama Nea Ion, ci Don Giovani.

Industrie – și aici stăm bine. Ceaușescu a avut niște ambiții. A industrializat toată țară inteligent, la prima vedere. Fiecare zonă cu specificul ei. Ba minerit, ba siderurgie, ba industrie ușoară, ba șantiere navale, cumva a dezvoltat tot și a educat localnicii după specific. Acum treaba e puțin diferită. Avem cei mai buni ospătari. În Spania. De se miră spaniolu’ cum naiba nea Nelu știe să schimbe bateria de la chiuvetă, știe să pună la loc și gresia spartă din baie, să nu mai zic că i-ar curățt și jiglerul, dar na, mașina lui e electrică și Nelu n-a apucat perioada asta – altfel s-ar fi descurcat.

Învățământ – inițial m-am gândit la programa stufoasă și obositoare, dar imediat mi-au venit în minte indienii și taiwanezii pe care-i vedeam zilnic la construcția un Mall, și atunci, m-am gândit la școlile profesionale care nu mai există. De unde să mai iei un dulgher, un fierar-betonist, un zidar, de unde? Din Taiwan, e simplu. Ai noștri, odată că nu mai sunt, fie pentru că sunt bătrâni, fie sunt pe șantierele din occident, iar copii lor sunt avocați sau economiști. Cum ar veni, nea Gică tâmplaru’, a gândit-o altfel: fă-te, tată, avocat, fă-te domn, nu muncitor ca mine. Pe scurt, nea Gică nu s-a descurcat pentru el, dar l-a făcut om pe fii-su. Și acum sunt pline șaormăriile de juriști, economiști și ingineri.

Sănătate – aici e simplu. Medicii se împart în două: ăia fraieri care pleacă în occident să muncească 12 ore pe zi pentru 5.000 euro, și ăia descurcăreți care lucrează la stat, recrutează pacienți, apoi îi trimit la cabinetul lor și uite așa câștigă 10 mii de euro și muncesc 8 ore. Practic, bătălia se poartă pentru cine ajunge șef de secție, director medical, să poată recruta mai bine. Cine se descurcă – pe românește.

Așa aș putea continua cu toate categoriile, fiind exemple cu nemiluita. Tema era alta, însă. Imi plac românii la România, pentru că sunt descurcăreți si inventivi și dacă-l descarci pe Ionică în Manhattan sunt 100% convins ca nu moare de foame. Din contră, sunt șanse reale să devină rege pe Wall Street, dar în același timp nu poți niciodată să știi cu ce arme cucerește Ionică wall streetu’.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 comentarii
    mihai cocorean

    Negocierea , de Mihai Cocorean

    Când eu v am zis că vreau sa mi fac Lucrarea de Licență în așa fel încât să câștig orice Negociere , iar d voastră mi ați spus că doar Dumnezeu poate face asta , eu am văzut întregul proces de Negociere dpdv ingineresc , calculat , la șablon , un șablon care să aibe toate cuvintele ( și nu numai ) din toate dicționarele din lumea asta , să cunoască sensul cuvintelor , să facă legături / asocieri de cuvinte , propoziții , fraze etc . In 50-100 ani eu zic că un astfel de tip de Negociere ( care să câștige orice Negociere ) va fi posibil datorita IA ( inteligenței artificiale ) , unde un robot nu doar că va asocia și aranja cuvintele în propoziții și fraze , cunoscând sensul micro și macro al ” vorbelor ” sale , dar va și învăța și se va dezvolta continuu .
    Ps : toate cuvintele ( interjecții etc ) sunt limitate în lumea asta . Combinațiile lor , permutările lor = treabă unui robot / calculator / IA pe care dacă l setezi cum trebuie îți va da o Negociere blândă , tare sau te va lichida :))))
    Am glumit . Dar Dumnezeu va exista in inteligenta artificiala .

    Lukacs Attila

    Românul este un paradox :se mândreşte cu țara lui (şi bine face! )şi în acelaşi timp cu multă nonşalanță aruncă gunoaie peste tot, defilează de ziua națională cum numai el poate în fața unui magazin multinațional, care îi scoate banii din țară, se prosternează în fața occidentului, care l- a lăsat de izbelişte în ’47, imită tot cu snobism, când are tineri, care ar putea inova întreaga omenire.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine