Pentru că încă de săptămâna trecută m-am văzut nevoit să explic ce înseamnă această teorie, am încercat să găsesc câteva explicații simple. Pentru început trebuie să spunem că Teoria Haosului afirmă că mici variații ale unor parametri ai unui sistem complex pot duce la rezultate complet diferite. Adică, numele vine de la faptul că în sistemele descrise de ea există o dezordine aparentă. Teoria haosului este un domeniu de studiu în matematică, fizică, economie și filozofie și se ocupă cu studierea comportamentului sistemelor dinamice care sunt foarte sensibile față de condițiile inițiale. Întrebarea “la ce ne folosește această teorie?” este legitimă.
O să încep cu ceva mai simplu – iau că exemplu efectul fluturelui. Acesta vine din zona meteorologiei și ne spune că mici variații ale vremii într-o anumită parte a globului pot duce la modificări semnificative ale situației meteo din altă parte a Pământului. Mai simplu spus, IN TEORIE, bătaia aripilor unui fluture în București poate duce la declanșarea unui uragan în Pacific.
Teoria haosului a fost formulată de Edward Lorenz în 1960. Savantul spunea: „Un fenomen care pare a se desfășura la întâmplare are, de fapt, un element de regularitate ce ar putea fi descris matematic.” În termeni mai simpli, există o ordine ascunsă în orice evoluție aparent haotică a oricărui sistem dinamic complex. El a creat un model meteorologic pe unul din calculatoarele Universității din Massachusetts. Acesta era compus dintr-o serie largă de formule complexe. Colegii și studenții au rămas uimiți în fața modelului, deoarece acesta nu părea să repete nicio secvență și era cât se poate de asemănător cu vremea reală. Unii oameni chiar au sperat că, dacă vor fi introduse niște date meteorologice, care să fie în concordanță cu vremea de afară, modelul s-ar putea transforma într-un adevărat profet. Și așa a și fost.