Săptămâna aceasta am lansat tema episodului nouă din cel de-al nouălea sezon din concursul Vocea Ascultătorului, un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră:Imaginează-ți că anul 2021 e o destinație de călătorie. Ce ar scrie în ghidul turistic?
Concursul se încheie joi, 8 aprilie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferit de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de vineri, 9 aprilie.
Textul lui Emilian este unul dintre textele finaliste.
***
– Bună ziua tuturor! Bine ați venit! Înainte de plecarea voastră în această vacanță, vă vom recapitula instructajul de călătorie.
Cu aceste cuvinte ne-a întampinat însoțitoarea de grup.
Eram cu toții nerăbdători să facem această vacanță. Acum era dimineața plecării și ne aflam cu toții în sala de așteptare. Ne uitam la celelalte grupuri care intrau în sala de teleportare.
Diverse destinații, 1969-Woodstock, 1789-Bastilia, sau 1973(î.Ch)-Sodoma-Gomora. Majoritatea erau îmbrăcați sumar, unii chiar nud.
În grupul nostru însă, eram toți îmbrăcați cu cămăși, pantaloni lungi, unele fete chiar cu un fel de cârpă pe cap. Se zice că este ok pentru diversitate, acolo unde mergem. Dealtfel am așteptat până am reușit să strângem un grup cu fizionomii diverse. Eu eram trecut în acte “caucazian”. Asta ni s-a părut interesant când am ales destinația. Și, ca să fiu sincer, și prețul atractiv. Era cea mai ieftină destinație. Nu știu de ce. Sper să fie ok.
Alesesem 2021-Oriunde_pe_Terra. Suna interesant. Soția a spus că va fi ok pentru copii, va fi o surpriză. În plus, ghidul spusese că e o perioadă liniștită, nu prea multă lume pe străzi. Ciudat, deoarece sunt circa 7 miliarde de locuitori. Un record pâna la acea dată.
Trebuia să nu putem fi identificați pe stradă, lumea să ne creadă din acea perioadă. Luasem câteva ore de implementare virtuală în memorie a comportamentului “adecvat”. În niciun caz să nu ne alăturăm grupurilor care strigă pe stradă și au pancarde în mâini.
– Foarte important, nu uitați de comportamentul politically correct”!, a continuat însotitoarea de grup.
– În legatură cu asta, am o întrebare, am spus eu.
Tot grupul s-a întors spre mine.
Înțelesesem foarte bine conceptul dar nu înțelegeam logica. Ideea este că nu ai voie să spui nimic despre nimeni. Scopul este acela ca fiecare să aibă dreptul la opiniile lui. Atât politice, sociale, religioase dar și sexuale. Este dreptul oricui să se exprime liber.
– Dacă nu trebuie să fim identificați, înseamnă că și eu am dreptul la opinie, nu ?
– Bineînțeles !
– Păi și dacă opinia mea e că, spre exemplu, un socialist credincios și homosexual este idiot ? Am voie să spun asta ?
– Bineînțeles că nu!!!
– Păi și dreptul meu la liberă exprimare ?
S-a iscat un murmur din care am deslușit câteva cuvinte de genul “hai dom’le, lasă-ne” sau “o să ne strice cretinul ăsta vacanța”. Soția mea și-a țuguiat buzele și a mijit ochii. Semn rău.
Soft-ul folosit pentru implementarea acestor concepte în memoria noastră se pare că nu reușise să facă legăturile logice. Folosisem un soft dezvoltat pe o perioadă lungă, ce avusese multe upgrate-uri. Se numea Inteligență Artificială Implementată Neuronal. Eu nu eram de acord. Inteligența nu poate fi decât naturală. Toate softurile nu sunt decât multe zero-uri și unu-uri, programate de oameni ce își folosesc inteligența naturală, colectivă! Cum spunea bunicul meu, WTF ?
Însoțitoarea de grup (ghida, cum aveam să îi spunem următoarele două săptămâni), a scuturat capul în semn de “anyway” și a concluzionat :
– Atenție, să nu uitați seturile de măști chirurgicale !
Despre asta nu știam prea multe dar am înțeles, din “ghidul” inserat în memoria noastră, că, la întoarcere, va trebui să facem un test medical…
Oricum, eram foarte nerăbdători să explorăm această lume necunoscută. Știam că este prima perioadă din istoria omenirii când drepturile omului începeau să conteze. Omenirea avea în propriile case ceea ce nici regii nu avuseseră înainte. Apă curentă, lumină, carți, căldură.
Orice om avea acces la cunoaștere prin intermediul internetului. Dar tot din ghid știam că îl foloseau ca posibilitate de a nu fi “politically correct” , de a se înjura și de promova subcultura. Ei inventaseră totul și nu știau încă să profite.
Aveau antibiotice. Puteau călători, pentru prima dată, oriunde voiau. Zone cu pace de zeci sau sute de ani. Muzică. Teatru. Salarii și vacanțe! Aveau copilărie. În doar o sută de ani toate astea!
Dar se plâng toată ziua.
Vacanță plăcută!
***
Sursă foto cover aici.
Mi-a placut textul. Este putin fantastic, dar are si umor. Deja ma simt ca in vacanta. Bravo Emilian Popescu!
Vacanta placuta si tie si nu uita sa ne scrii! La finalul textului, am ramas cu senzatia ca este doar un prim episod dintr-un foileton, specie de articol aflata pe cale de disparitie acolo unde vor calatori eroii nostri.
Foarte misto textul ! Deja astept si continuarea !!!
Ma imbarc si eu ptr « Oriunde pe terra « . Pare o lume minunata ! Bravo ! Succes !
Felicitari !
Citește și
Din aceeași categorie
Scrise de...
Producător de muzică. Muzician al producției.
Om bun la toate, dar mai ales la marketing.
Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.
Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.
Cu vocea și chitara la degetul mic.
Master Shifu în ale istoriei.
Spirit critic. Regizor.
LogOutist profesionist.
Scandinavi din România.
Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.
Spirit ludic și gastronom liric.
Muzică. La Control.
Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.
Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.
Iubitor de păsări și alte animale.
noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem
Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.
Știrist. Cinefil convins.
Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.
Stăpâna hohotelor de surâs.
Antlover: pe urmele furnicilor.
Războinic de tot RîSSul.
Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.
Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.
Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.
Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.
Muzician de cuvînt.
Profă de Română de România.
De la Guerrilla de Dimineață până seara.
Cogito Ego Sum.
Spirit multifuncțional, atins de Febre39.
Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.
Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)
Liniștitor, fără efecte.
Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.
Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.
Îndrăgostită de toate cele care nu există.
Maestru biciclofonist.
Iubitor de fluturi.
Poetă, librar şi încă ceva.
Progresare humanum est.
Cu știința-n sânge.
Zînă online. Dar și offline.
Vinyl, Rum, Tapas & Wine