Dacă ești pasionat de vinuri, sigur te gândești cum să-ți cultivi această pasiune, să fii tu acela pe care prietenii și rudele (alea de treabă) îl/o sună ca să întrebe ce vin să ia pentru cutare fel de mâncare sau pentru cadouri mai deosebite. Mai mult decât atât, casa ta se transformă ușor, ușor, într-o „grădină a deliciilor”, acel substitut de wine-bar unde, la orice oră, poți deschide o sticlă cu un vin deosebit, un Pinot Noir neo-zeelandez, un Chenin Blanc de pe Valea Loarei sau un Beaujolais Village păstrate cuminți în frigiderul de vinuri pe care a fost nevoie să ți-l cumperi atunci când pasiunea ta a depășit condițiile de depozitare pe care le aveai la dispoziție.
De ce ai nevoie ca să fii somelier la tine acasă? Să o luăm pe rând.
1. Vinul. Obiectul pasiunii.
Dacă ești deja un pasionat de vinuri, ai depășit de mult stadiul în care scanai pe Vivino etichetele de vinuri din supermarket. Ai ceva cursuri și degustări la activ și acum cauți să vezi cum evoluează de la an la an vinurile de la cramele tale preferate din România, ești pe lista de distribuție a magazinelor specializate de vinuri și urmărești ce mai aduc nou importatorii din România. Compari prețuri pe WineSearcher și, când ai chef de o masă deosebită, cauți cea mai bună vită maturată din oraș ca să meargă cu o Reserva deosebită din Ribera del Duero din 2014 sau vânezi trufele românești de sezon ca să deschizi acel Barolo minunat din 2016 care, conform revistei Decanter, a fost un an spectaculos pentru Nebbiolo în Barolo.
2. Păstrarea vinului
Pentru colecționari serioși cel mai potrivit ar fi să existe o pivniță unde temperatura, umiditatea, lipsa vibrațiilor și a luminii să creeze cadrul perfect pentru păstrarea vinurilor. Însă nu trăim într-o lume ideală, așa că un frigider de vinuri – cu loc suficient pentru de la 16 sticle în sus – ne ajută să păstrăm pentru o perioadă scurtă de timp vinurile preferate. Un an, doi, hai până în 5, dacă avem atâta răbdare. Mai eficient este să luăm cel puțin câte 2 sticle dintr din vinurile pe care am vrea să le păstrăm ca să le vedem evoluția în următorii ani, așa încât să poți descoperi cum e vinul acum, dar să mai și deschizi câte o sticlă odată la un an, doi să vezi ce se mai întâmplă cu el. Sigur, există și Coravin, un dispozitiv excelent care te ajută să scoți vin din sticlă fără a o deschide pentru a verifica evoluția magicului lichid.
3. Paharele
Ai pahare speciale pentru vinurile de Bordeaux, pentru Chardonnay-urile din Burgundia și pentru roșiile de Burgundia? Atunci ești pe calea cea bună. Probabil brand-uri precum Riedel sau Zalto îți sună familiare și nu ți se pare nimic ieșit din comun să plătești 50 de euro pentru paharul perfect, care-și va aduce maximum de plăcere în a savura un vin excelent.
4. Servirea vinului
Un decantor nu a stricat nimănui în casă, mai ales atunci când ai un vin mai vechi, care e posibil să aibă depuneri în sticlă sau care are nevoie să stea câteva ore în contact cu aerul să-și etaleze calitățile organoleptice la maximum.
Dar, până la decantoare, un tirbușon profesional este absolut necesar – cel supranumit și „prietenul ospătarului” – cel pe care îl poți purta și în buzunar peste tot pe unde ești. Dacă ai sticle cu vinuri mai vechi – câteva zeci de ani – vei vedea că dopul de plută se deteriorează în timp, iar atunci prietenul ospătarului nu te mai poate ajuta. Ai nevoie de un dispozitiv un pic mai sofisticat, dar infinit mai delicat, un tirbușon cu două lamele subțiri din metal, care să te ajute să scoți dopul din sticlă fără a-l sfărâma.
Și acum că am deschis vinul și l-am mai și decantat (dacă a fost cazul), putem să ne asigurăm că are o temperatură potrivită de servire. Termometrul de sticlă ne poate ajuta să ne dăm seama dacă vinul alb simplu, un Sauvignon Blanc sau un Pinot Gris are 7-8°C sau Malbec-ul argentinian are 15°C.
5. Păstrarea sticlelor începute
O sticlă în care încă mai e vin este o promisiune de plăcere prelungită și pentru a doua zi. Poate chiar și peste o săptămână, dacă ai investit într-o pompiță tare deșteaptă care te ajută să scoți aerul din sticlă și să-i redai vinului magia lui autentică. Fără griji puteți încerca ce vin vreți, fără a vă face griji ce se întâmplă cu el dacă nu puteți să-l beți pe tot la o masă. Există dopuri speciale și pentru spumante, care opresc ca bulele să iasă din sticlă. Dar cine rezistă să nu termine o sticlă de spumant bun în câteva ore?
6. Asocierea vinului cu mâncarea
Orice somelier este și un mare gurmand. Ca să reușești să faci asocieri reușite, te ajută regulile de bază din pairing, dar cel mai frumos este să experimentezi outside the box, cum s-ar spune. Mâncare asiatică și Riesling-uri de Rhin, ardei umpluți cu Fetească Neagră din Dealul Mare, șampanie și sarmale. Atâta timp cât nu uităm că vinul și mâncarea trebuie să se potențeze reciproc, să nu-și ia din calități, ci să și le pună în valoare, cerul este limita asocierilor dintre vin și mâncare.
Roxana Nicolaescu este somelier și lector la Fundația Calea Victoriei unde susține cursul Cum aleg un vin bun? Curs şi degustare.