Am zis zilele trecute că abia aștept să merg la ReVino, weekend-ul acesta; am cobit, nu se mai ține; s-a amânat cel puțin pentru o lună, două. Ghinion.
Avem însă vești excelente de la Campionatul mondial de degustare a vinului, ediția 2021, organizat în palatul papilor din Avignon de către Revista La Revue du Vin de France. Echipa României s-a clasat pe un meritoriu loc 9 dintr-un total de 27 de țări participante, peste echipele unor țări cu suficiente resurse și cu un comerț mult mai dezvoltat al vinului în zona restaurantelor și hotelurilor de lux, unde se deschid cele mai excentrice și costisitoare butelii de vin (SUA, Anglia, Italia, Japonia, Rusia, Suedia, Elvetia etc). După ce am ascultat relatările la cald, mai că m-am simțit spectator la evenimente de genul concursurilor de Formula 1 din perioada de început sau alte competiții în care banul și puterea de influență încă nu aranjau lucrurile în așa fel încât doar reprezentanții marilor puteri să iasă învingători (Uruguay s-a situat printre primele câștigătoare ale Mondialului la fotbal, din câte îmi amintesc – azi ar fi imposibil). Am ținut să fac această divagație pentru a conștientiza mai bine performanța reprezentanților noștri: Julia Scavo, Sandra Cahu, Valentin Ceafalau, Horia Hasnas și Cosmin Udrea, antrenați cu tenacitate și dăruire de sine de către domnul Radu Rizescu. Cu eforturi de multe ori susținute din buzunarele proprii, membrii echipei au achiziționat peste 100 de etichete pentru antrenamentele ce au început încă din luna mai, timp de 13 sesiuni, unele vinuri fiind comandate special din Franța întrucât multe dintre vinurile importate în Romania sunt de un nivel mediu, cel mult, iar antrenarea cu acestea nu ar fi ajutat foarte mult. Din păcate, doar doi sponsori au dat dovadă de altruism și au susținut acest demers, care a inclus și cheltuieli de transport și cazare, pe lângă cele cu materialul de studiu: Iconic Estate și Dagmar. Îmi doresc sincer ca până la ediția viitoare să reușim să conștientizăm că membrii echipei au dat totul și au sacrificat energie și timp dintr-un entuziasm specific începuturilor, însă pe viitor ar fi superb să putem susține, noi, iubitorii vinului, prin diverse donații sau sponsorizări, o participare solidă a României, cu suficiente etichete la dispoziție pentru antrenamente, cu cheltuieli de organizare asigurate, și, de ce nu, cu premii drăguțe care să completeze mulțumirea membrilor echipei noastre, pe lângă satisfacția participării la un eveniment de înaltă ținută.
Nu reiau detaliile concursului pentru că le-a așternut foarte bine pe foaie Valentin, vreau doar să adaug că ediția de anul acesta a fost chiar plină de adrenalină, filmul evenimentelor putând fi foarte ușor subiectul unui live care să țină cu sufletul la gură zeci de mii de iubitori ai vinului.
Poate părea facilă ghicirea soiului unui vin gustat în orb, însă dacă încercați acasă treaba asta veți observa cât de mult ne bazăm de obicei pe informațiile citite pe etichetă și pe cunoștințele anterioare despre acel vin și cât de greu este când suntem obligați să apelăm doar la văz, miros și gust pentru a analiza un vin și pentru a ne încumeta să sugeram ce soi este, în ce țară a fost produs vinul, în ce regiune și dacă ne mai țin puterile, sa menționăm producătorul și vintage-ul (anul recoltei).
Am participat la un concurs de somelieri și recunosc, pare magie atunci când un super om din ăsta recită câteva caracteristici ale vinului din pahar și apoi ghicește proveniența lui (pe când și un show Master Somm la tv, precum Master Chef?).