Festivalul Filmului Palestinian goes online

8 dintre cele mai de succes filme palestiniene din ultimii ani, între 3 – 5 decembrie în selecţia online a Festivalului Filmului Palestinian

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film Palestinian a debutat între 25 – 28 noiembrie cu o primă etapă offline, ce a adus unele dintre cele mai de succes filme palestiniene din ultimii ani, în București, la Cinema Muzeul Țăranului. Mai departe, între 3– 5 decembrie, online, pe platforma Eventbook, o selecție de filme din programul de anul acesta vor fi disponibile cinefililor curioși din toată țara. Programul complet se poate vedea pe site iar biletele și abonamentele pot fi achiziționate doar în rețeaua Eventbook.

Selecția curajoasă a propus publicului, pe lângă exercițiul de deschidere, înțelegere și empatie față de o realitate culturală și socială îndepărtată, și o întâlnire a spectatorilor cu sinele prin auto-explorare și recalibrare a priorităților. Fie că au tratat problema refugiaților, violențele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, viața grea din Gaza sau agresiunile asupra femeilor din lumea arabă, Festivalul Filmului Palestinian și-a propus o radiografie lucidă prin intermediul unor filme selectate la mari festivaluri în ultimii doi ani şi prezentate în premieră în România.

„Despre pământ şi pâine” („Of Land and Bread”, 2019) este o poveste despre vulnerabilitate constantă în care viața cuiva este trăită sub spectrul violenței de stat și a capriciilor coloniștilor, iar camera de filmat este singura apărare. “Imaginează-ți: te trezești în zorii zilei. Te urci pe vechiul tractor pe care bunicul tău îl conducea de dinainte de a te naște tu. Este o zi specială – începutul sezonului de semănat de grâu. Totul e perfect. Vremea este potrivită și toată familia iese să sărbătorească. Trece o oră și toți sunt fericiți. Soarele este sus pe cer când, brusc, totul se schimbă. Un străin apare și te obligă să te oprești. El spune că pământul bunicului tău îi aparține lui. Încerci să îi demonstrezi că nu este adevărat, dar cine te va asculta? La urma urmei, el spune că Dumnezeu i-a dat pământul. Petrecerea s-a terminat și te învinovățești. Cum naiba ai putut să te trezești și să uiți de ocupație?” spune regizorul Ehab Tarabieh.

O recenzie a „Încă o săritură” (“One More Jump”, 2019), un film ce redă suferinţa şi frustrarea tinerilor palestinieni din Fâşia Gaza din perspectiva unei echipe de parkour, spune: “Una dintre principalele observații ale acestui film este faptul că palestinienii nu sunt niciodată liberi. Ei sunt mereu închiși undeva, fie în propria lor țară din care unii dintre ei speră să scape, dar foarte puțini reușesc să o facă, fie într-o țară străină. Căci atunci când primesc în sfârșit pașaportul râvnit și permisiunea de a părăsi fâșia, rar li se permite să se întoarcă acasă. Din acest motiv, ei par să fie într-o stare perpetuă de liminalitate – în același timp liberi într-un fel, dar întemnițați, visând la pământuri străine și tânjind după o casă la care nu se pot întoarce niciodată. Întotdeauna străini. În același timp frumos și lipsit speranță, One More Jump pictează o imagine sumbră a viitoarei generații a Palestinei.”

Străinul” („The Stranger”, 2021), filmul de debut al regizorului Ameer Fakher Eldin, a făcut parte în acest an din selecţia Giornate degli Autori a Festivalului de Film de la Veneția. Filmul urmăreşte un doctor fără licenţă din Înălţimile Golan ocupate, a cărui viaţă este dată peste cap când întâlneşte acidental un soldat rănit în războiul din Siria.

Documentarul „Aşa cum vreau” („As I Want”, 2021), realizat de regizoarea palestiniană Samaher Alqadi și selectat la Festivalul de Film de la Berlin şi la CPH:DOX, urmăreşte protestele din 2013 ale unor femei din Egipt, în urma agresiunilor sexuale care au avut loc în Piaţa Tahrir în timpul manifestaţiilor organizate pentru a marca doi ani de la Revoluţia de la Cairo.

Mohammed Almughanni este un tânăr documentarist, prezent în selecția din 2021 a Festivalului Filmului Palestinian cu două filme de câte 30 de minute: „Fiul străzii” („Son of Streets”, 2020), unde protagonist este un băiat din tabăra de refugiaţi palestinieni Shatila din Beirut și „Falafala” (2019), în care cineastul urmăreşte destinul misterios al unui palestinian din Danemarca, unde a ajuns în anii `70, când era copil.

Iar regizorul Mohamed Jabaly, după ce, în 2014, s-a alăturat unui echipaj de pe ambulanţă în încercarea de a-i salva pe cei răniţi în Războiul din Gaza, a devenit cunoscut cu documentarul de lungmetraj „Ambulanţă” („Ambulance”, 2016), selectat la CPH:DOX, IDFA şi Ji.hlava. Filmul este disponibil online alături de cel mai nou scurtmetraj al lui Mohamed Jabaly, „Gaza mea online” („My Online Gaza”, 2020).

Biletele şi abonamentele sunt disponibile pe platforma Eventbook.

FFP își propune să ofere publicului din România șansa să vadă în premieră cele mai apreciate filme palestiniene recente și să îi cunoască pe cei mai importanți cineaști palestinieni.

Festivalul este organizat de Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și cu Ambasada Statului Palestina la București.

***

Văzut de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine