Casa Paleologu este o școală organizată de amicul Toader Paleologu. Țin ore aici profesori unul și-unul: istorici, filosofi, teologi, arheologi, filologi, sociologi, diplomați etc.
Mii de tineri au participat la orele ținute de lectorii Casei Paleologu. Pe unii îi ajută bursele oferite de acest stabiliment de cultură.
Pentru a sprijini tinerii lipsiți de mijloace care își doresc să urmeze cursurile, am hotărât să țin o conferință. Tema acesteia e biografia politică a unui scriitor și dramaturg român care a avut mare succes la public și care e azi oarecum uitat: Victor Eftimiu.
A debutat, sprijinit de E. Lovinescu, pe același afiș pe care stătea scris și numele lui Sadoveanu, a fost acuzat de trădare în Primul Război Mondial, a căpătat cetățenia română doar ca să poată fi numit director al Teatrului Național, a scris un pamflet contra Brătienilor înainte de a deveni membru al PNȚ, s-a luptat ca deputat cu A.C Cuza și I. Zelea Codreanu, iar ca gazetar cu Stelian Popescu, a sperat ca toată dreapta naționalistă să se reunească în jurul lui O. Goga, a fost internat în lagărul de la Tg. Jiu fiind bănuit că e comunist, în 1946 i-a cerut lui Stalin să dezvolte transporturile în URSS. a intrat în Academia Română și, după nouă zile, s-a trezit dat afară, a fost urmărit 15 ani de Securitate, deși era prieten cu Dej, acum jumătate de secol s-a întâlnit cu Enver Hogea, care-l considera cel mai mare scriitor albanez și a murit la spitalul Elias, după ce a fost transferat de autoritățile române de la Tirana cu un avion special.
Azi se vorbește despre el foarte rar, deși a avut nu doar o operă vastă, ci și o viață fabuloasă.
Vă invit să-l (re)descoperim împreună pe Victor Eftimiu.
Conferința are loc marți, 25 ianuarie, de la ora 19.
Accesul e liber, iar cei care asistă pot dona bani pentru bursele acordate tinerilor studioși.
Înscrieri pe site-ul casei Paleologu.
***
Text: Cristian Preda.