Am aflat de un concept cel putin interesant: cei care nu au partener de băutura (a se citi ”socializare”) se pot aduna în fiecare luni la Lova Wine Bar și în funcție de alinierea planetelor, deschiderea către nou, numărul de pahare de vin consumate etc, maybe, just maybe se vor conecta întru o conștiință superioară cu alți membri ai breslei.
Evenimentele cu aceasta tematică vor începe chiar luni, 14 februarie (ce?), și vor continua până se vor împerechea doi cu doi sau doi cu trei, ca să nu mai rămână picior de wine lover care să bea singur. Oricum, principiul al doilea al termodinamicii vinului interzice băutul vinului de unul singur în fața televizorului. Pentru asta s-a inventat berea: nepretențioasă în arome și gust, stinge setea rapid și se poate bea direct din sticlă.
Proiectul pilot s-a desfășurat deja într-o zi de luni la Lova Wine Bar și a avut succes, ceea ce dă speranțe celor mai open minded că se pot simți bine și în lipsa prietenilor aduși de acasă.
Barul va asigura râuri de spumante, primul pahar fiind din partea casei, ambientul este instagramabil maxim, iar locurile sunt kind of rare, acum, cu un pas înaintea ridicării restricțiilor.
Franklin 9, remember!
*
Cu mare entuziasm vă anunț că am intrat în linie dreaptă și mai sunt mai puțin de 2 luni până la începerea unuia dintre cele mai elegante și profesionale târguri de vinuri. ReVino Bucharest Wine Show va avea loc între 9 și 11 aprilie și va fi organizat de către Alina Iancu, promotoarea ferventă a produselor românești, în special a cramelor și a manufacturilor de brânzeturi de calitate. Pandemia ne-a răpit ediția trecută, la care aveam deja bilet de intrare, astfel că acest eveniment este super așteptat de către toți iubitorii vinului; de pretutindeni!
*
Ca fapt divers, dar nu pentru muritorii de rând, zilele astea are loc și un mare eveniment internațional de profil, Wine Paris, care între 14 si 16 februarie devine capitala internațională a vinului. Cu peste 100 de masterclass-uri și câteva mii de expozanți din 60 de regiuni viticole ale lumii, dar și cu mâncăruri fine (after all, this is France), probabil că va fi the place to be pentru mine în zilele acelea, dar e mai mult un eveniment B2B și acolo merg importatorii interesați să descopere noi etichete pe care să le aducă pe rafturile virtuale ale magazinelor românești. Să sperăm că voi ajunge și eu pe acolo, cândva. Am fost la un astfel de show în Vilnius, la o scară mult mai mică, dar a rămas și acum drept referință în materie de expoziții de vin.
*
Într-o sâmbătă pe înserat m-a sunat un amic să mă invite să îi admir ”colecția de timbre”. Mai exact, noul hobby al pasionaților de vin și de colecționare se numește licitații internaționale. Amicii mei de BYOB bagă bani la aceste licitații mai ceva ca alții la păcănele.
La aceste licitații (pe ebay, catawiki, sothebys sau fiecare cum se descurcă) poți prinde avioane (etichete care pentru edițiile recente cer foarte mulți bani) sau poți lua un cui în talpa: fie vinul poate fi fake, fie poate fi original, dar trecut.
Găsisem pe undeva o statistică în care se prezenta explozia prețurilor la vinurile regiunii Bordeaux; practic sunt de 10 ori mai mari azi față de cele de acum 20-30 de ani; iar asta pentru că e o singură regiune Bordeaux dar mulți chinezi sau oligarhi de toate felurile (ruși, americani, columbieni etc). Dacă de un vintage recent nu te mai poți atinge fără credit la bancă, de o ediție mai veche a aceleiași etichete ai mari șanse să te bucuri la prețuri destul de decente. Poate nu place oricui un vin de 40 de ani, însă pentru un geek e obligatoriu să deguste și astfel de vinuri în care aromele de fruct/flori au apus de mult și au rămas doar notele terțiare.
În acea seară am fost ademenit cu un Riesling alsacian de 30 de ani, vendange tardive (late harvest), foarte complex și perfect băubil, însă din multitudinea de vinuri câștigate la licitații s-a impus și deschiderea unui Bordeaux din anul nașterii mele. Notele de degustare sunt simple: șosete ude și arome de grajd, iar după o oră de rotit energic paharul, vinul a început să scape de aceste miasme și se deschidă ușor către ceva mai abordabil; se făcu însă ora 4 AM și primii un telefon amenințător, așa că am șters-o și am lăsat vinul să își urmeze calea ”deschiderii” (deși nu cred ca arătase tot ce putea deja).
Sunt vinuri care stau perfect și azi , chiar dacă au 40 sau 50 de ani, însă marea majoritate a lor cred că au ieșit de pe platou (zona aceea a graficului când partea de sus se oprește și începe declinul); se impune o cercetare mai asiduă în zona vinurilor mai tinere, de 20, maxim 30 de ani, pentru a exista și plăcerea degustării, nu doar plăcerea analizei tehnice.
*
Ieri s-a lansat un nou magazin online de vinuri – WineDeals.ro.
Nu e încă un jucător pe piață, ci cred că va fi unul care se va impune în top trei, doar puterea de negociere a unor magazine generaliste (precum cele de electrocasnice, ace și brice) putând surclasa măiestria selecției de vinuri și atenția pentru detalii.
Sunt oameni și oameni pe pământ, toți sunt diferiți, unii mai pricepuți, alții mai puțin. Oamenii din spatele acestui proiect (Marina Samoilă și Alex Dona) cred că își vor pune amprenta și veți auzi și cumpăra cu siguranță de la acest eshop.