Ce se întâmplă când ROZ, zisă Carla-Maria Teaha, intră în dialog cu o moașă, consultat în alăptare, educator pre-post natal și cu o proaspătă mămică? Rezultatul parțial îl aflați citind cele 11 chestii ROZ învățate de la invitatele Adina Păun și Sânziana Pop, iar integral și absolut, doar ascultând emisiunea ROZ39.
1. Sexul, ananasul și papaya pot ajuta la provocarea naturală a nașterii atunci când aceasta devine suprapurtată și ajunge în săptămâna 41. (informație off the record 😉 )
2. Dacă te mulgi și îi dai copilului laptele cu sticla se cheamă tot alăptat.
3. Alăptarea se învață. 5% dintre mamele care-și pun copilul la sân alăptează corect din prima încercare, pentru restul de 95% există un consultat în lactație care te poate învața cum să alăptezi corect.
4. Alăptarea corectă nu doare.
5. Pentru mamele care se tem de durere, invitatele #ROZ39 recomandă întotdeauna nașterea cu anestezie epidurală în defavoarea celei prin cezariană.
6. Tații care participă la cursuri de puericultură primesc 7 zile libere de la stat dacă atestă acest lucru.
7. În momentul în care se naște primul copil se nasc deodată mai multe entități – o mamă, un tată, o familie nouă. Unitatea de bază devine noua familie.
8. E ok să plângi non-stop și din orice după naștere – e o prăbușire hormonală post-partum firească. Dacă ea se prelungește și ți-ai pierdut considerabil entuziasmul, e bine în stai de vorbă cu un psiholog.
9. În Suedia, procentul de nașteri prin cezariană este de 17%, iar în România se ridică la 42%. Aproape 1 copil din 2 se naște prin cezariană în țara noastră.
10. Deși pentru a deveni moașă în România trebuie să urmezi cursurile Facultății de Moaşe şi Asistenţă Medicală (înfiinţată în anul 2005), serviciile moașelor nu sunt acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
11. O moașă este un cadru medical specializat în obstetrică, pe când o doula nu are competențe medicale, dar poate oferi sprijin moral sufletesc, spiritual si fizic în timpul sarcinii, nașterii și în primele săptămâni de după naștere.