Ionuț Petru / Ce cred eu că este arta

La începutul săptămânii am lansat cea de-a doua temă a celui de-al doilea sezon Vocea Ascultătorului: Ce lucru din lumea asta reprezintă artă pentru tine? Pentru că știm că arta e subiectivă, dar mai ales pentru că știm că nu se rezumă doar la pictură, sculptură, cinematografie, teatru sau literatură.

Primim răspunsurile voastre până duminică, 20 mai, ora 14:00, pe adresa statmajor@guerrillaradio.ro, iar cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de luni, 21 mai. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.

Textul de mai jos este unul dintre textele finaliste.

***

Arta este meștesugul ăla, iscusința aceea care îl face pe om să se facă înțeles de alți oameni. Artisul, în timp ce creează, încearcă să transmită cât mai multor persoane aceeași stare de spirit pe care o are el în acel moment. E ca și cum încearcă să se lege telepatic la o cât mai mare masă de oameni. Și de asta cei care reușesc uneori se sinucid. Pentru că conectarea asta, dacă are loc în timpul vieții artistului și mai ales în vremurile de azi, atrage un tip de empatie  foarte puternic care,  în doze mari, poate fi letal. Gândiți-vă la artiștii care aveau milioane de fani în tinerețe. Când au îmbătrânit, nu au mai putut să reziste acestui tip de energie, mai ales pentru că aveau foarte mulți fani care îi apreciau la nivel instinctual, practic îi iubeau…. De asta cei mai mulți  artiști au mai mare succes după moarte, pentru că toată iubirea asta, cumva reținută, explodează și se manifestă fizic.

Gândiți-vă la muzica simfonică. Eu ascultam acest gen de muzica și mă uitam uneori la Iosif Sava. Dar nu ințelegeam nimic din emisiunea aia… Punea o melodie și apoi o descria ca fiind foarte complexă, enigmatică, mistică uneori… și eu vedeam acolo dragoste, ură, gelozie, război… și nu-mi dădeam seama cum de el nu vede asta. După o vreme  am descoperit ca amândoi aveam dreptate. Și am  încercat să învăt și pe alți oameni, dar pentru că nu sunt capabil de orice, ajunsesem să explic precum Iosif Sava muzica simfonică unor manelari… Vă dați seama că n-am avut success …! Ar fi trebuit să le spun ,,…Bă boșilor, muzica simfonică e tot despre bani, dușmani, femei și iubire, numai că e mai mișto decât maneaua.

Ideeea este că odată ce te conectezi cu orice fel de imagine sau sunet care iți declanșează un anumit sentiment pe care apoi îl poți combina cu altul, și tot așa, în moduri cât mai complexe, atunci acel lucru se numește artă. Iar arta, în sine, e complexă…. Gândiți-vă numai la câți oameni e nevoie pentru a face posibilă realizarea unui spectacol de muzică simfonică. Pe lângă compozitor, dirijor și  instrumentiști,  mai sunt și cei care au făcut costumele, cei care au făcut afișele, cei care au cumpărat biletele, cei are au construit sala unde are loc concertul etc… Arta unește oameni în moduri extraordinare. Îi îndrumă cumva… Arta poate conecta milioane de oameni, în milioane de feluri, cu milioane de rezultate posibile. Arta este o formă foarte complexă de dragoste. Arta este Dumnezeu !!!

Prima formă de artă cred că fost astrologia. Oamenii se uitau la stele și au început să facă povești despre ele. Așa a apărut arta oratoriei. Cerul reprezenta ceva de neatins,  unde lucrurile se petreceau uneori la fel ca pe pământ, numai că la scară cosmică. Primii oameni au înțeles că nu sunt singuri în univers! Și pentru că nu știau cum să exprime asta au început să creeze povești. După, a apărut arta muzicală, apoi pictura, scluptura etc… Și acum arta oratoriei este principala formă de comunicare a infomației, capabilă să schimbe lumea într-un timp foarte scurt și pentru o lungă vreme. Acest primordial tip de artă a reușit să conecteze foarte mulți oameni care au început să construiască unelte mai complexe, temple, orașe și civilizații. Dacă stai și te gândești, de asta străinii ni se par ciudați… pentru că ei sunt conectați la un alt fel de artă primordială.

Primii artiști au vrut să transmită mesajul ,,Am fost aici!” și și-au dorit ca mesajul să rămână în informația colectivă pentru eternitate. Practic, atunci când creezi ceva transmiți, pentru totdeauna, generațiilor viitoare, faptul că tu ai fost aici! Si toată natura face asta. De asta se spune că este cel mai bun artist.

Gândiți-vă la cât de mult suntem influențați de vechii gânditori. În general, în Europa, credem că barbații cu barbă sunt cei mai înțelepți, pe când pentru alte culturi persoanele cu anumite tatuaje sunt percepute așa, sau cele cu cercei în urechi etc… Renașterea a început în momentul în care arta a reușit să înglobeze în ea informațiile primite si de la înțelepții altor civilizații. Acum suntem la începutul altui tip de Renaștere, una globală. Putem oricând accesa orice fel de informație, reușind astfel sa comunicăm cu toți artiștii primordiali și acest lucru ne schimbă profund și va trebuii să alegem cu grijă de la cine preluăm metodele prin care să renaștem. Poate așa vom ințelege că arta este o formă foarte complexă de a transmite informația. Oare informația este Dumnezeu??

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine