(P) Este arta contemporană românească o bună investiție?

După recordurile răsunătoare stabilite, în ultimii ani, de artiștii români contemporani la nivel internațional, și piața românească de artă devine treptat interesată de arta artiștilor în viață. Gradual, în ultimii ani, arta contemporană românească a urcat în topul preferințelor colecționarilor sau investitorilor, care se arată doritori să mizeze pe economia culturală contemporană, în ciuda contextului economic instabil. Strategiile de investiții alternative devin din ce în ce mai populare, introducând, între altele, piața de artă contemporană românească drept o alternativă investițională cu potențial ridicat de creștere a valorii în timp, față de investițiile tradiționale – bursă, real estate, aur sau, recent, criptomonedă.

De ce arta contemporană este cea mai activă investițional? Motivele sunt multiple, însă cele mai importante se referă la tichetul redus de intrare, posibilitatea îmbinării investiției cu funcțiunea de utilitate estetică, creșterea treptată în notorietate a artistului contemporan, pe măsura celebrizării creației sale, așadar diversitate, valoare tangibilă, autenticitate confirmată de artist, dar și prețuri accesibile pentru achiziția inițială. Pe de altă parte, perspectiva de internaționalizare a anumitor artiști români contemporani a generat creșteri spectaculoase de prețuri în licitații. Este și cazul artiștilor prezenți în cadrul Licitației Artmark de Artă Postmodernă și Contemporană – Adrian Ghenie, Ștefan Câlția, Sabin Bălașa, Horia Bernea, Gheorghe Fikl sau Felix Aftene.

Baroc – Gheorghe Fikl

În ce investesc colecționarii de astăzi? Printre artiștii contemporani preferați ai colecționarilor se află Ștefan Câlția, unul din puținii pictori care și-a câștigat, în ultimii ani, locul în elita artei românești din toate timpurile. Ultimul record atins de artist a avut loc în luna mai a acestui an – opera „Lumea ca teatru”, de mari dimensiuni, a fost adjudecată pentru 75.000 de euro. Ștefan Câlția este prezent în licitația de joi, 7 iulie, cu 7 lucrări ce au prețuri de pornire variind de la 250 de euro la 20.000 de euro. Cel mai mare preț de pornire în cadrul Licitației de Artă Postmodernă și Contemporană aparține tot unei opere semnată de Ștefan Câlția – „Coșul cu sânziene”, estimată de casa de licitație la 20.000-35.000 de euro.

Coșul cu sânziene – Ștefan Călția

O atenție sporită din partea colecționarilor investitori o are și artistul Gheorghe Fikl, care reprezintă o apariție rară în licitațiile de artă contemporană. Cu o evaluare de 18.000-25.000 de euro este scoasă la licitație opera „Baroc”, care ilustrează asocierea metaforică între animale sălbatice sau domestice și interioare baroce – o lume bizară, în care natura inocentă coexistă stingher cu civilizația flamboiantă. Un alt artist contemporan care a început să înregistreze multipli de creștere și rezultate interesante pe piața românească de artă este Felix Aftene, care agregă în operele sale personaje imaginare, care populează simbolic spații mitice românești. În cadrul licitației din 7 iulie se remarcă pictura de mari dimensiuni „Armonie în zori” semnată de Felix Aftene și care are o evaluare de 7.000-12.000 de euro. Trendul ascendent de interes manifestat pentru artist în ultimii ani a fost evident în piața de artă contemporană – de la prețuri de adjudecare de câteva mii de euro, în urmă cu 2-3 ani, până la 20.000 de euro anul acesta, în cadrul Licitației de Primăvară.

Armonie în zori – Felix Aftene

Un loc special ce încoronează segmentul de artă contemporană îl ocupă cel mai cunoscut artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie, care și-a câștigat locul în Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, la mică distanță de triada celor mai bine tranzacționați artiști români Grigorescu-Tonitza-Luchian, clasându-se printre cei mai interesanți artiști români, atât din perspectivă culturală, dar și investițională. În ultimii ani, fenomenul Ghenie a doborât record după record la nivel internațional, iar piața de artă românească nu poate să ignore succesul artiștilor contemporani în străinătate. În cadrul licitației din 7 iulie, Ghenie este prezent cu o lucrare de grafică, ce are prețul de pornire de doar 1.000 de euro. „Nevermore” face parte din ciclul portretelor realizate de artist în tehnica serigrafiei de colaj, iar o lucrare din aceeași serie a fost adjudecată pentru 17.000 de euro în cadrul uneia dintre licitațiile Artmark, de artă contemporană, de anul trecut.

Expoziția de Artă Contemporană, Palatul Cesianu-Racoviță

Nu mai puțin interesanți cultural și investițional sunt artiștii tineri, care transpun în pânzele lor actuale manifeste sociale sau politice. Între cei mai remarcați de comunitatea colecționistică se numără Obie Platon, Irlo, Oana Farcaș, dar și Ștefan Ungureanu sau Nicolae Comănescu, ale căror lucrări încă pornesc de la prețuri accesibile, de doar câteva sute sau mii de euro.

Cele 150 de opere de artă contemporană pot fi vizitate în expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță, de pe str. C.A. Rosetti, nr. 5. Accesul în expoziție este gratuit, de luni până duminică, în intervalul 10:00-20:00. Tot acolo, vizitatorii interesați de un artist sau o operă au posibilitatea să primească recomandări din partea consultanților de artă.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine