Noul val a murit, trăiască noul val!
Fraudacii este un nou thriller psihedelic cu elemente sf, semnat de regizorul român Ion Luchtman. Acest film straniu practic sparge noul val cinematografic (și nu doar de la noi, ci din întreaga Europă). Regizori celebri, precum Dora Schmerz sau Edward Hauph, au spus că dorm cu dvd-ul Fraudacii sub pernă, iar când nu dorm, se uită la el din nou și din nou. De altfel, ultimul film semnat de Lars von Trier, o porcărie sângeroasă de generat controversă și stupefacție, n-a fost altceva decât o tentativă infantilă de-a lui Trier de a demonstra că el e mai tare ca Luchtman. Ce păcat că Trier s-a prostit, dar asta e altă discuție.
Subiectul filmului Fraudacii e simplu: un grup de cercetători de la Măgurele pun la cale un experiment stupid, pentru a demonstra că Decebal putea fi împins pe calea fraudei și a corupției, dacă cineva (pentru început) i-ar fi făcut cadou un Lamborghini sau i-ar fi propus o motocicletă Ducati Rex Twin Turbo Devil, în schimbul calului.
În acest sens, cercetătorii se deplasează cu garajul timpului în trecut, îl găsesc pe Decebal, îi arată mașina și motorul. Decebal pare precaut, dar după ce este invitat să facă un cerc la bordul bolidului și este plimbat cu motorul fioros, Decebal rămâne fără replică. Profitând de moment, cercetătorii îi propun bolidul și motocicleta în schimbul calului. Însă Decebal, vizibil deranjat, le spune: Nu dau calul meu pe arătările voastre din altă lume! Și ar fi bine să vă întoarceți de unde ați venit, până nu pun sabia pe voi!
Speriați, cercetătorii pun în aplicare planul B și îi arată lui Decebal un smartphone. Dar acesta, deja nervos, dă cu telefonul de pământ și strigă: Pocitanii drăcești, încercați să-mi suciți mințile? Eu sunt Decebal și nu mă las ispitit! Dezamăgiți, savanții se întorc în prezent, se deprimă, se apucă de băut, se ratează și mor într-un șanț. Experimentul Fraudacii se dovedește a fi un fiasco!
La întrebarea de ce filmul se numește Fraudacii, regizorul a răspuns: Titlul e o capcană, pentru cei atrași de neo-caragialism. Spectatorii sunt convinși că filmul se va termina rușinos, dar se trezesc la final mândri că Dacia nu ajunge pe calea fraudei, datorită rezistenței lui Decebal la ispite.
La premiera de la Cannes s-a auzit o singură observație penibilă, când un spectator a exclamat dezamăgit: Mai bine ar fi acceptat motorul, astăzi ne-am fi numit Romitalia!