Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.
Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.
Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?
Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.
Ce franțuzism ne propune, așadar, Anca? Mai jos:
***
Aș vrea să vorbesc cu voi despre mai multe rețete… și dulci și sărate dar, sincer, prefer sărătura 😃
Aș putea să vă dau rețeta mea de sarmale cu afumătură în foi de varză, în oală de ceramică, la cuptor, care mereu se pun în farfurie cu o vorbă ” 3 și-o carne” sau să vă dau rețete de la bunica, rețete care stau scrise pe foi lipite cu coca, într-o agendă îngălbenită de timp (am moștenit-o). Sau rețete pe baza cărora l-am îngrășat pe soțul meu 30 kg în 2 ani după ce ne-am mutat împreună 🙂
Acum ne mutăm la casa, da, la CASĂ, nu la bloc, unde abia aștept să mă murdaresc în viitoarea noastră bucătărie, momentan goală ☹. Deocamdată nu am un cuptor bun ci doar un aragaz cu un cuptor ce mă chinuie tare mult. Trebuie să mă uit la el din 10 în 10 minute, să răsucesc oalele și tăvile, pentru că mereu, dar MEREU, se ard mai mult pe o parte… offf.
Vă scriu mai jos o rețetă dragă mie, descoperită în bucătăria contemporană a cumnatului meu (trebuie să îi multumesc mult și lui). El m-a ajutat în bucătărie de la început, a făcut cursuri, astfel a știut să găsească toate micile amănunte (pe care nu le menționează nimeni, nici ca note de subsol 😊) din rețetele vechi ale bunicii mele. Ea nu mai este să-mi răspundă…
Dar gata 😊 luați de citiți: ceva care arată de nota 9.2 dar are gust de nota 10+ sau FB bravo (cum spune ștrumfița mea):
Mini QUICHE Lorraine (rețetă pentru 12-16 mini quiche, în funcție de formă sau unul mai mare):
Aluat tartă:
250 g făină
125 g unt 82%
Un praf de sare
1 ou
10-15 ml lapte ( dacă e necesar)
Se amestecă făina cu sarea, după care se adaugă untul RECE tăiat cubulețe, și se omogenizează cu mâna, doar până când ajungi la o consistență de nisip umed. După aia se adaugă oul și se leagă întreaga compoziție pentru a forma un aluat de consistență omogenă, nu mai mult (nu se lucreaza aluatul pentru a nu antrena glutenul din făină; vrem să fie crocant, nu elastic).
Aluatul format se învelește în folie de plastic și se ține la frigider minim 30 min, timp în care se prepară umplutura. Se poate lăsa la frigider și 1 h fără probleme.
Umplutură:
300 g kaizer/bacon
250 g smântână grasă
2 ouă mari sau 3 medii
1 praf de sare
nucșoara (cam cât jumătate de linguriță)
100 g brânză comte sau orice brânză maturata vă place
Se trage la tigaie baconul (taiat cuburi, NU felii subțiri) la foc mediu-puternic până se eliberează grăsimea, după care se reduce focul și se prăjește în propria grăsime, adunând baconul într-o grămăjoară, practic gătindu-l deep fry în propria grăsime, la foc mediu până când capătă o culoare rumenă și exteriorul devine crocant. Se scoate carnea în șervetele pentru a absorbi excesul de grăsime.
P.S. – mor de poftă în timp ce scriu… să continuăm, zic.
Se amestecă într-un bol smântana cu oualele, sarea și nucșoara până se omogenizează compoziția.
Se scoate aluatul de la frigider și se întinde în foaie de max 2-2,5 mm grosime. Se taie cercuri de diametrul formelor necesare. Se ung formele cu unt și se coace aluatul gol la 170 grade C pentru 8-12 min. În funcție de dimensiune, după care se pune în fiecare coajă de quiche carnea pe fundul acesteia, urmată de puțină brânză maturată, apoi se completează cu amestecul de smântână/ou până sus și se pune câtă brânză mai încape deasupra.
Se coace la cuptor la 180 grade C cu ventilație pentru 10-15 min (în funcție de dimensiune) sau până când brânza maturată a creat o crustă deasupra.
P.S.: Acea poza cu un quiche mai mare (și cu putin verde 😃) are același aluat și aproape aceeași compoziție. Doar că se adaugă pe lângă umplutura menționată mai sus și nițel spanac și praz, gătite doar oleacă în unt, cât să își reducă volumul, urmând ca apoi să le arunci în umplutură când se omogenizează toată compoziția.
Se lasă la răcit și se mănâncă de preferat la temperatura camerei sau de la frigider chiar.
Foarte bine, dar foarte bine merge cu un pahar de vin alb, poate un șpriț 😊; deci poate fi și primăvara și vara și toamna pe masa noastră acest quiche.
Sper că v-am făcut pofta, că eu sigur îmi fac weekend-ul acesta 🙂