Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.
Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.
Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?
Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.
Pâinea noastră cea de toate zilele, acum și cu rețetă de la Radu și Irina, după indicațiile de mai jos.
***
Știu că probabil nu este foarte spectaculoasă o rețetă de pâine și poate nu la fel de hipsterească ca alte mâncăruri mai complicate, dar pentru mine pâinea… este cel mai important lucru de la masă. Toate meniurile se schimbă… vin și trec ca norii. Uneori nu ai chef de friptură, alteori nu ai chef de pește, dar toată lumea savurează o pâine proaspăt făcută la orice masă.
În copilărie, bunica mea făcea pâine împletită la cuptorul din curte și țin minte că deseori putea fi singurul lucru pe care îl băgam în gură toată ziua… și era suficient.
Într-o sâmbătă am încercat, împreună cu iubita mea, să refacem rețeta…
Ca ingrediente, am să vă spun exact cum mi-a explicat ea, aveți nevoie de:
– 5 palme de făină (aproximativ un kilogram)
– drojdie “cât o nucă”
– un păhărel de lapte călduț (am bănuit mereu că asta înseamnă cam 50-100 ml)
– două ouă de găină
– apă din fântână (lăsată să se încălzească la temperatura camerei)
– un căuș de sare
– un vârf de zahăr
– mac (eu am folosit negrilică, susan alb ți susan negru)
Separăm albusul de gălbenușul unui ou.
În primul rand (la figurat, că în primul rând, de fapt, am separat albușul de gălbenuș) se toarnă făina într-un lighean și se amestecă cu sarea. Se face la mijloc o gaură cât un pumn. Drojdia se amestecă cu laptele călduț și cu vârful de zahăr, apoi se pune în mijlocul făinii. Se amestecă un pic până făina și laptele fac un fel de aluat foarte moale. Se presară un pic de făină peste acest aluat și apoi se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit 15 minute. După acest timp, începem să amestecăm făina cu apa, molcom și cu răbdare, fără să rupem fibrele de aluat care încep încet, încet, să se formeze. Punem oul întreg și albușul separat la început. Păstram gălbenușul pentru ungere. Într-un final, coca trebuie să fie uniform amestecată și moale. Acest proces trebuie să dureze cel puțin 20 minute… spre 30. Rupem 2 bucățele mici de cocă și le rulăm pe lungime. Le punem peste aluatul mare în formă de cruce, ca să crească frumos 🙂
Lăsăm la crescut într-un vas încăpător, acoperit cu un prosop, la loc călduț (lângă cuptor, de preferat) aproximativ 45 de minute, o oră. Depinde cum e temperatura în casă. Nu lăsăm prea mult căci altfel pâinea o să facă multe firimituri la tăiere (așa a zis ea… nu știu sigur dacă e adevărat).
După ce suntem multumiți cum a crescut aluatul, îl luăm și îl împărțim în trei. Luăm una din cele trei bucăți și o punem pe blatul de lucru, presărat cu făină (celelalte două rămân acoperite în vasul în care au crescut). O mai frământăm împăturind un pic în mână, atenți să nu rupem aluatul. Punem bucata pe blat și o întindem cu făcălețul astfel încât într-un final să iasă o bucată lungă cât o mână de la palmă pan’ la cot (cam 50 cm, zic eu) și lată cam de o palmă. Punem în mijloc mac (eu am folosit negrilică în una, susan alb în alta și susan negru în a 3-a), rulăm pe lungime și apoi o punem deoparte, acoperită cu un prosop.
Facem același lucru pentru celălalte 2 bucăți, după care le luăm pe toate, le împletim în 3 și le punem într-o tavă înaltă (eu nu am avut tava înaltă așa că am pus pâinea pe o tavă normală). Se mai lasă acolo 10 minute, acoperită de un prosop.
Batem gălbenușul de ou rămas cu un pic de lapte și sare, apoi ungem pâinea cu el. Bunica mea folosea o pană de gâscă, eu am folosit o unealtă de ungere din silicon…
Băgăm pâinea la cuptor pentru 40 minute, la foc mediu (ea avea ochiul format pentru temperatura perfectă din cuptorul din curte… eu am incins cuptorul la 200 de grade C și am scăzut la 180 când am băgat coca).
Când scoatem pâinea, o stropim un pic cu apă rece ca să capete o culoare mai frumoasă. Noi am dat cu pulverizator de plante. Bunică-mea stropea cu degetele după ce le înmuia în apă. Strabunică-mea lua apă în gura sș sufla peste pâine. Fiecare vreme cu metodele ei, bănuiesc… cine sunt eu să judec?
Se savureaza care cum apucă, cât e calda (nu fierbinte și sigur nu cu lapte sau apă rece! LUAȚI AMINTE, OAMENI BUNI, CE VĂ ZICE UN OM PĂȚIT!! FĂRĂ LAPTE SAU APĂ RECE LA PÂINE CALDĂ!!!), cu ce se găsește prin bucatarie, dacă se găsește ceva. Dacă nu… merge și goală.
Mai am o rețetă de tort de ciocolată de la ea… dar acolo doar blatul se face la cuptor, așa că nu știu dacă merge…
Vă multumesc că ați stat să citiți toate astea 🙂 Nu poate fi usor să stai să te uiți peste rețete toata ziua! 🙂
*notă editor Radio Guerrilla: nu e ușor, ni se face o poftă…
Numai bine vă doresc, chiar dacă nouă (vorba aia) ne ramâne mai puțin! 🙂
Un bucatar amator și iubita lui minunată
Radu H (și Irina)