Roxana Romilă / Rață la cuptor

Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.

Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.

Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?

Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.

Roxana ne-a trimis o gustoasă rețetă de rață la cuptor.

***

Era primul an de pandemie, primul revelion în care trebuia să stăm acasă. Totuși, ca să nu treacă atât de nemarcată acea noapte, am decis să îi invităm pe fratele meu și soția lui la noi și aici a venit provocarea de a gati ceva mai special. După câteva căutări pe internet, am ales o rețetă care să nu dureze nici prea mult, nici prea puțin, dar cu care să ne mândrim. Din acea zi, această rețetă a fost adăugată în lista noastră, ca să ne fie la îndemână atunci de fiecare dată când vrem să o mai preparăm.

Ingrediente: 

• 2 piepturi a câte 250 – 300gr fiecare
• 2 portocale (zeama de la 2 + coaja de la 1)
• 1lg oțet balsamic
• 1lg sos de soia
• 2lg miere
• 1lg zahăr brun
• 2 caței de usturoi
• 1/2 ceapă roșie
• sare și piper
• 1 rodie
• ingrediente piure și/sau sparanghel la grill

Mod de preparare:

• Se crestează pielea (în X-uri) de la pieptul de rață și se condimentează cu sare si piper, după care se lasă aproximativ o oră la frigider. După aceea, se pune într-o tigaie preîncălzită, la foc mare, pe partea cu pielea și se prăjește pe toate părțile, până se rumenește. Astfel rumenit, pieptul de rață se mută la cuptorul preîncălzit la 180-200 de grade pentru aproximativ 12-15 minute, căldură sus-jos.

• Se scurge mare parte din uleiul rămas în tigaie și se păstrează 1-2 linguri. Se adaugă ceapa tăiată în bucăți mici și se călește puțin. Se adaugă 1 lg de soia, 1 lg de oțet balsamic și se lasă 1-2 minute pe foc. Se adaugă sucul de portocale și zahărul brun și se lasă până începe ușor, ușor, să scadă. Înainte de a scădea, se pune usturoiul tăiat mărunt (sau răzuit) și coaja de portocală, și se mai lasă să scadă puțin. Spre final, când textura este aproape cea dorită, se adaugă și cele 2 linguri de miere și se mai lasă pentru aproximativ 2 minute.

• Când rața e gata, se scoate din cuptor și se taie felii, îndepărtând mai întâi pielița peste care se pune sosul de portocale. Pe deasupra, se aruncă mai multe boabe de rodie.

Se servește cu piure sau/și cu sparanghel la grill.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine