Andra Băraru / Galette cu pere

Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.

Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.

Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?

Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.

Vă întrebați, oare, ce e aia o galette? Ei bine, aflăm de la Andra, chiar mai jos.

***

Galette (sau tartă rustică cu formă liberă) este una dintre rețetele mele preferate, din mai multe motive – se face rapid și este versatilă, o poți face cu ce ai prin casă, poate fi sarată (cu legume și brânză) sau dulce (cu fructe), fară a folosi prea mult zahăr. Poate fi o gustare sănătoasă, la micul dejun, sau un desert rapid și nepretențios.

Această variantă de tartă galette este vegană, deoarece am înlocuit untul clasic cu cel de cocos. În fucție de anotimp, putem face tartele cu fructele și legumele din sezon, cultivate în regiunea unde locuim.

Micul meu sous-chef este Matei, fiul meu. Datorită lui am dezvoltat pasiunea pentru gătit sănătos și goana după comori ascunse – cum este această galette.

Pentru mine, un alt pretext pentru gătit este plăcerea de a fotografia, iar tarta galette este foarte fotogenică, datorită formei ei neregulate și a texturilor amestecate de fructe coapte și crustă rumenită.

Așa că vă trimit atașat, pentru a ilustra rezultatul, o imagine reprezentativă pentru rețeta mea de galette cu pere.

Ingrediente pentru 4 porții:

– Tartă –

⦁ 130 g făină albă tip 650
⦁ 1 linguriță de sare
⦁ 2 linguri de zahăr brut
⦁ 60 g unt de cocos în stare solidă
⦁ 3 – 5 linguri de apă rece

– Umplutură –

⦁ 2 pere mari
⦁ 1 lingură de zahăr brut
⦁ anason și scorțișoară

Pași de urmat:

1. Se amestecă prafurile cu untul de cocos, frământând aluatul cu vârful degetelor, până ce făina are aspect de pesmet. Se adaugă apa rece, lingură cu lingură, fără a pune prea multă. Rezultă o bilă compactă, pe care o lăsăm în frigider, până pregătim umplutura.

2. Fructele se taie în felii subțiri.

3. Se scoate aluatul de la rece și se întide pe o coală de copt. Dacă aluatul a devenit prea ferm, se frământă până obținem o oarecare elasticitate (deși aluatul este unul fărâmicios).

4. Se așează feliile de pere peste aluat, lăsând o margine liberă de  2 – 3 cm. Apoi se ridică marginea și se pliază peste fructe. Forma nu trebuie să fie perfectă. Poate fi rotundă, ovală, ori patrată. Se lasă pe hârtia de copt, pentru a fi transferată direct pe tavă în cuptor. Înainte de a o da la cuptorul preîncălzit, se presară cu puțin zahăr brut și mirodenii.

5. Se coace la 180°C timp de 20 – 25 de minute, sau până este rumetită bine. Înainte de a o tăia, o lăsăm 20 de minute la temperatura camerei.

Bon appetit!

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine