Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.
Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.
Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?
Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.
Iulia face pâine cu drag și cu maia sălbatică 🙂 Să vedem cum, mai jos.
***
Ideea de pâine coaptă în casă a venit acum 8 ani când am început diversificarea cu fiul meu cel mare. Pâinea din magazine nu era prea atrăgătoare așa că am ales să merg la un atelier de pâine cu maia, organizat de o prietenă. Acolo am intrat în tainele acestui procedeu magic. Am încercat acasă și am văzut ce pot face cu propriile mele mâini. De atunci coc pâine cu drag pentru familie și prieteni.
În primul rând, cred că este necesar să explicam ce este aceea “maia sălbatică”. Maiaua se face din apă și făină integrală sau de secară. Există un întreg procedeu până poți obține propria ta maia pe care o ții în frigider la borcan și pe care o hrănești de fiecare dată când vrei să faci pâine.
Ingrediente:
200 g maia crescută
350 g apă
10 g sare de salină fără aditivi
500 g făină intermediară de la Moara cu pietre
Se scoate maiaua dimineața, se hrănește 50 g maia cu 100 g apă și 100 g făină. Apoi se lasă să îsi dubleze volumul pe blatul de bucătărie. Seara, după ce și-a dublat volumul maiaua, se pregătește aluatul. Se pune întâi maiaua apoi apa și făina și se amestecă cu o lingură. Apoi se lasă 15 minute pe blat castronul cu aluat acoperit. Apoi se adaugă sarea și se frământă ușor, de maxim douăzeci de ori. Se lasă iar 15 minute în castronul acoperit, apoi se frământă de maxim 20 de ori. Și încă o dată, la fel. Se pune în frigider castronul acoperit și se lasă până dimineața, cam 14-16 ore.
Dimineața se scoate, se dă forma și se lasă acoperită în banneton, cu făină, la dospit, o oră jumătate. Apoi se pune oala de fontă goală la cuptor electric, setat cu căldura sus jos la 250 g timp de 30 minute. Când se încinge oala, se adaugă și aluatul, cu atenție. Se lasă 35 de minute la 250 de grade, cu capacul pus, apoi se scoate capacul și se lasă la 220 de grade timp de 20 minute.
Apoi se scoate pe grătar și se lasă la răcit.
Mirosul de pâine caldă este magic, iar zgomotul pe care îl face coaja crocantă a pâinii atunci când se racește este de-a dreptul îmbietor.