În perioada 18-31 august 2023, Romanian Jewelry Week continuă maratonul internațional al bijuteriei contemporane printr-o ediție specială desfășurată la Chișinău, în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, una dintre cele mai importante instituții muzeale din țară. Este primul proiect de colaborare din domeniul bijuteriei contemporane între România și Republica Moldova. Proiectul este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.
Opt designeri din opt țări diferite ne-au cucerit și ne-au deschis apetitul pentru bijuteria de autor.
Aleksandra Atanasovski (Slovenian Jewelry Week)
O colecție inspirată de albumul unui grup de muzică slovenă All Strings Detached. Durerea, această emoție nedorită, se poate multiplica la dimensiuni inimaginabile. Dar se poate muta și în ceva prețios, iar aceasta poate fi numită o perlă.
Annika Ingelaere – Belgia
Această colecție este formată din tuburi din argint fin. Argintul este extras din vechile filme cu raze X și din argint reciclat, care este apoi rulat în foi subțiri ca hârtie și gravat cu texturi complicate. Foile sunt apoi rulate în tuburi și unite împreună cu sârmă de argint pentru a crea coliere, broșe și cercei. Texturile sunt inspirate din ondulațiile peisajelor.
Anna Dunaevskaia/ Republica Moldova
O colecție despre manifestarea minunată a energiei și substanței în momentul prezent în fața ochiului observatorului.
Anna Fanigina/ Letonia
Colecția este dedicată venerării antice a Soarelui exprimată cu un limbaj de design contemporan. Analemma („suport” în greaca veche) – este o figură a infinitului, urmărită de calea anuală a Soarelui nostru în timp ce el ne înconjoară globul. Discurile solare ale lui Analemma, proiectate pe bijuterii, devin „sori personali” care îi luminează pe purtătorii săi în fiecare zi. Fiecare bijuterie are gravată cu citatul din textele latine dedicate Soarelui.
David Sandu/ România
Floating Fragments – Călătorim. Căutăm. Colectăm. Clasificăm. Subliniem. De multe ori, fără a prevedea clar valoarea sau semnificația unor obiecte, le păstrăm pentru un moment când vom înțelege și analiza ceea ce a fost important în întâlnirea cu acea idee, formă sau obiect.
Mado Xanthouli/ Grecia
Colecția Kélyfos cercetează forme și texturi care reflectă calitățile senzațiilor personale. Cavitățile spațiului și timpului, luminoase sau întunecate, se extind sau se contractă. Uneori sunt impenetrabile și alteori permeabile.
Tetiana Chorna/ Ucraina
Colecția vorbește despre vise că sunt mai puternice decât realitatea. Ele sunt o realitate superioară. Un vis este sufletul existenței. Fără vise, viața își pierde sensul, culorile, poetica și devine insuportabilă și plictisitoare. Aceste inele ne spun povestea frumuseții și puterii viselor, care pot fi ușor distruse. Distrus de cuvinte, neîncredere, disperare, război.
Letitia Domingues/ Germania
Relația simbiotică a proprietăților materiale percepute cu estetica obiectelor conferă lucrării mele sensul său. Suprafața fizică reală, tangibilă și textura sa vizuală evocă o experiență senzorială care rezonează cu emoțiile noastre. Ele ridică așteptări care pot induce în eroare – sau care sunt subminate intenționat și făcute incongruente, disonante.
Programul ediției speciale ROJW Chișinău
Locație – Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Vineri, 18 august 2023
17.00 – 19.00 – Vernisaj expoziție de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week – Tur ghidat realizat de curatorul David Sandu
Sâmbătă, 19 august 2023
10.00 – 12.00 – Amprenta. Atelier de bijuterie pentru copii (12-15 ani).
14:00-16:00 Conferința despre Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană cu David Sandu și Andreia Gabriela Popescu. Atelier demonstrativ de șlefuire pietre semiprețioase.
16:30 – 18.00 – proiecție de film SMCK ON REEL FESTIVAL -„Civilization Rebooted”.
Miercuri, 30 august 2023
Locație – Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Chișinău
16.00 – 18.00 – Conferințe și Finisaj Romanian Jewelry Week.
Mai multe detalii aici.
***
Plăcut de Radio Guerrilla.