Street Delivery – Shared Spaces 2023

Ne întoarcem pe Verona, strada pe care am transformat-o într-un colt viu de București încă din 2006, când ne-am făcut prieteni noi și ne-am reîndrăgostit de oraș.

Între 15-17 septembrie 2023, Street Delivery revine după perioada pandemiei pe strada Pictor Arthur Verona, consolidând manifestul inițial al festivalului: restabilirea rolului străzii ca spațiu public.

Alegem să populăm spațiul cu artă urbană, muzică, ateliere de creație și, în premieră – Dezbateri Publice moderate de arhitecți, la care invitați sunt fix reprezentanții instituțiilor publice în care ne consumăm anual nervii și timpul.

În plus, am pregătit un scurt moment de magie, ne reîntoarcem în timp și traversăm Bulevardul Magheru pe amprentele trecerii de pietoni desființate în anii ‘70. În noaptea de sâmbătă, 16 septembrie, timp de 15 minute, între 22:00-22:15 ne organizăm frumos pentru o traversare simbolică, o reconectare a fragmentelor străzii Arthur Verona, o rețesere, cât o clipită, a zonei Icoanei de zona Ateneului.

(Traversarea se va face controlat, temporizat, sub îndrumarea echipajului de poliție de la Brigada Rutieră. Participanții la traversare vor purta obligatoriu veste reflectorizante și se vor deplasa grupați și însoțiți de voluntari.)

Că tot ziceam despre DEZBATERI PUBLICE, ele vin ca un răspuns la afirmația Pasul e unitatea de iubire a orașului.

În zilele noastre, pasul e o decizie de mobilitate și de interacțiune. Pasul e un ritm nepotrivit vitezei exterioare corpului nostru, și cu toate acestea, singurul potrivit vitezei interne, a gândurilor, a meditației, capabil să ne concentreze percepția și atenția pe cadrul fizic ce ne înconjoară, apt să ne rețeasă afectiv de locuri și oameni. Pasul este o declarație de dragoste. Dar cum este 𝐎𝐫𝐚ș𝐮𝐥 în care alegem să facem pasul? Cum ne primesc clădirile? Cum se simte asfaltul? Pe ce trotuar alegem să mergem? “Atenție cade tencuiala” sau “Interzis mașinilor”?

Întoarcem răspunsurile pe toate părțile vineri și sâmbătă, în cel mai amplu program de dezbateri găzduit PE O stradă Pentru OAMENI. Nu degeaba am ales tema “Shared Spaces” 🙂  

Cele trei zile de festival de stradă se vor completa frumos cu program de lecturi poetice și cu energii artistice aflate la confluența dintre poezie și muzică live

Serile ne prind dansând ca nebunii pe stradă, nu de alta dar îi avem în program pe Norzeatic&Qinta Spartă vineri de la 9PM. Ținem ritmul și sâmbătă cu Jazz Roots Bucharest Swing Dancing și cu We Singing Colors duminică.

Ce se întâmplă la Street Delivery?

Vineri, 15 septembrie, începem încetișor să ocupăm strada, montăm 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢ț𝐢𝐚 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 𝐔𝐫𝐬𝐮 a celor de la Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, descoperim 𝐔𝐧𝐢𝐧𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐟𝐨𝐭𝐨 𝐜𝐮 𝐢𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞ș𝐭𝐢 al Biancăi Bârsan și ne reconectăm cu natura prin elementele aduse de Andromeda în instalația din curtea Verona. Vor fi alături de noi Străzi pentru Oameni, Între Vecini, Eyes on the City, Bucurestiul Meu Iubit, Wonderland în comunitate, Ateliere Fara Frontiere pentru a ne reaminti că locuim în orașe, că o comunitate este cea care crează nucleul, că spațiile sunt pentru toate categoriile de persoane. Spre după amiază continuăm cu dezbateri despre dispariții cu reprezentanții din Primăria Municipiului București , Nod Makerspace, UAUIM Facultatea de Arhitectură, Code4Romania, Primăria Sectorului 6, Grupul de Inițiativă Civică IOR – Titan și Institutul National al Patrimoniului. Vine și primarul Nicușor Dan, deci e de neratat discuția! Ne adaptăm ideilor despre oraș, la atelierele arhitectură și design thinking pentru comunitate, educație financiară pentru toate categoriile de vârstă, cu sprijinul Școala de bani. Nu uităm să ne dezmorțim prin mișcare, la atelierele de dans contemporan by Centrul Național al Dansului Bucureşti și AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică, ca să așteptăm seara pe ritmuri dansante cu Shamanelism, Red Joy și Orkid.

Sâmbătă, 16 septembrie, pornim în forță cu discuții dedicate schimbărilor din oraș, la Masa Comunității cu Marinela Rață Panaite, aflăm date despre cutremur și cum le putem adapta Bucureștiului, dezbatem cât ne costă patrimoniul cu reprezentanți OAR, 112 Patrimoniu, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Re:Rise, Institutul Francez. Privim cu alți ochi străzile orașului atât de cunoscut nouă, în cadrul Plimbărilor Performative We are Developing Art, ne reconectăm meditativ prin storytelling în Church of the Resurrection, Bucharest. Le provocăm imaginația copiilor la atelierul Portretul orașului by Grow Up Romania și la atelierele de lectură organizate de Atelierul de păpădii. Aflăm de la Societatea Ornitologica Romana ce vecini cu aripi avem în București și cum îi putem respecta. Descoperim tradiții culinare și dansuri tradiționale de la vecinii de pe stradă Ambasada Libanului din București / Embassy of Lebanon in Bucharest și Institut français de Roumanie à Bucarest. Iar seara ne reconectăm cu Bucureștiul – dansând cu Jazz Roots Bucharest, Coven Clash, Luna Maar și Valeria Stoica.

Cum orice magie durează trei zile, duminică 17 septembrie, vedem orașul colorându-se sub ochii noștri, ne recuperăm strada prin artă colectivă cu Alternative Bucharest și Săfițicuminți, participăm la atelierele de artă cu lipici ale Creionetica, aflăm despre tehnologia blockchain și AI, dar ascultăm și versuri cunoscute din poezii contemporane pe ritmuri muzicale la Spoken Word Jam. Nu uităm de vârstnicii din jurul nostru, ne reconectăm cu ei la povești în cadrul șezătorii de tricotat a Asociației Niciodata singur – prietenii varstnicilor. Seara o începem lejer în ritmuri de swing cu Jazz Roots Bucharest, Cristina Lupu, We Singing Colors.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine