Zilele astea am tot discutat în ocazii diverse despre implicațiile pe care fundațiile comunitare le au permanent în viața cetății și felul în care dinamica lor modifică destine. Despre găsirea soluțiilor la problemele diverse care apar în jurul nostru am putea scrie biblioteci întregi. Dar nu despre asta ne-am adunat acum aici. Vă las mai jos câteva râmduri în care vi se arată cât de simplu poate fi câteodată ca implicarea noastră în viața cetății să producă schimbări. De data asta nu neapărat în imediata apropiere. Doar că implicarea noastră contează indiferent de locul în care are efecte. Nimic din ce facem nu e lipsit de sens.
„Ne place să participăm la evenimente sportive care promovează o cauză, pentru că ne place să ne punem pasiunea pentru mișcare în slujba binelui.
În România, fundațiile comunitare sunt cele care au importat acest model și l-au răspândit la nivel național, odată cu creșterea rețelei la nivel național. Acum sunt 18 fundații în toată țara și fiecare organizează un eveniment sportiv – alergare, ciclism, înot etc – prin care adună fonduri pentru proiecte implementate de alte organizații neguvernamentale în comunitățile lor. Și nu doar fundațiile comunitare fac asta, ci și alte organizații neguvernamentale și chiar organizatorii de evenimente, care își doresc să sprijine o anume cauză. Cei care merg la Alpine Challenge știu despre ce vorbesc și apreciază faptul că o parte din fondurile încasate din taxa de participare merg spre Asociația Magic.
Mai puțini știu, însă, că primul eveniment sportiv de adunare de fonduri organizat în România s-a numit Swimathon și a fost organizat în Cluj-Napoca în 2009. De atunci evenimentul, care a avut doar două pauze, în 2017 și în 2020, a mobilizat peste un milion de lei pentru cauze locale și a fost adoptat și de fundațiile comunitare din București, Iași, Târgu-Mureș, Oradea, Bacău, Prahova.
Acum, Swimathon Cluj a ajuns la o ediție memorabilă, cu numărul 13, și adună fonduri pentru 13 cauze din comunitate.
Evenimentul se desfășoară în 11 noiembrie la Complexul de Natație al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, iar proiectele pentru se adună bani sunt atât de diferite – de la tabere pentru copii cu boli cronice, telemedicina pediatrică, o masă caldă, până la protejarea pisicilor comunitare, amenajarea unui centru cultural dedicat LGBTQ+, programe educaționale pentru tinerii din rural sau dotarea cu defribilator a unei comunități rurale – încât este imposibil ca donatorii să nu-și găsească o cauză care să li se potrivească.
În cadrul evenimentului, Fundația Comunitară Cluj pune la dispoziția ONG-urilor și a grupurilor de inițiativă o platformă certificată de strângere de fonduri www.swimathon.fundatiacomunitaracluj.ro și asigură, la bazin, desfășurarea în bune condiții a evenimentului (rezervarea bazinului, prezența ambulanței, monitorizarea competiției cu ajutorul voluntarilor).
Cum se adună fondurile? Primele fonduri mobilizate sunt cele din taxa de înscriere a înotătorilor și ambasadorilor, care reprezintă și prima donație către cauza susținută (diferența dintre ei este că ambasadorii nu înoată neapărat, dar își asumă să promoveze cauza). A doua sursă de fonduri o reprezintă banii donați de către suporterii pe care-i mobilizează fiecare înotător/ambasador și echipele din spatele proiectelor înscrise. Organizațiile participante pot mobiliza și companii care să sponsorizeze cauzele, fie suportând taxa de înscriere a angajaților, fie angajându-se să facă matching la sumele care se adună din taxa de înscriere a angajaților, fie direcționând pur și simplu o sumă de bani. Pentru companii, Swimathon-ul este ocazia perfectă de a încuraja pasiunea angajaților pentru mișcare și de a face educație filantropică în același timp, mobilizând angajații nu doar să facă o faptă bună, ci și să cunoască mai bine nevoile din comunitatea lor.
Mai multe detalii despre cauzele din acest an puteți citi aici: www.swimathon.fundatiacomunitaracluj.ro
Și dacă nu ajungeți să înotați, poate faceți o donație. Pentru că soluțiile pe care le găsește o comunitate se pot răspândi și în alte comunități. Cum s-a întâmplat cu Swimathon.„