Cu ocazia unei vizite oficiale în Polonia, în 2011, primul ministru polonez, atunci Donlad Tusk, i-a făcut cadou președintelui Statelor Unite, atunci Barack Obama, jocul The Witcher, partea a doua, Assasins of Kings. Când s-a întors acolo, în 2015, Obama a lăudat jocul, oferindu-l ca exemplu pentru poziția Poloniei în cadrul noii economii globale.
Eu am aflat despre această întâmplare abia după ce am ajuns să mă îndrăgostesc de creația polonezilor de la CD Project Red, care, în cazul meu, a fost chiar ultima parte a francizei, The Witcher 3: Wild Hunt. Nu am apucat să joc primele două părți de atunci și nici nu îmi imaginez când aș mai avea timp să o fac, fiindcă este vorba aici de cel mai complex, detaliat și, în principiu, bine pus la punct joc pe care am avut plăcerea să-l experimentez. Doar a treia parte poate dura, cu tot cu extensiile, până la un an de zile. Bineînțeles, în cazul în care vrei totuși să rămâi un membru funcțional al societății.
Primul joc The Witcher a apărut în 2007, dar nu atunci a început povestea. Povestea la propriu a început în 1986, cu un scurt articol literar care purta acest nume ciudat, publicat de Andrzej Sapkowsky cu ocazia unui concurs în revista Fantastyka. A luat locul trei. De atunci, Sapkowsky a ajuns unul dintre cei mai celebri scriitori polonezi de fantezie, iar universul The Witcher a ajuns să cuprindă o serie de povestiri și romane, o trilogie de jocuri video și un imperiu internațional de marketing. Cărțile din seria Witcher se găsesc foarte ușor și la noi, la Cărturești sau pe net.
Ca să fie clar, The Witcher 3: Wild Hunt este cel mai bun joc de care am avut eu parte. În primul rând, pentru că nu e neapărat nevoie să fi jucat celelalte două părți înainte, ca să-ți dai seama ce se întâmplă. Tu ești Geralt din Rivia, unul dintre puținii vânători de monștri care au mai rămas într-o lume mai degrabă preocupată de război decât de vechile legende și superstiții, motiv pentru care te plimbi din loc în loc, cu speranța să găsești pe cineva care să te poată plăti pentru serviciile tale. Dar o lume în schimbare preferă mai degrabă să te ia peste picior și să te marginalizeze, iar lumea din jocul Witcher 3 este i-men-să.
Contiunarea duminica viitoare.