Ani-lumină, de Brian Clegg, este povestea necunoscută a uneia dintre cele mai importante întrebări din universul nostru: ce este lumina?
„Studiul luminii este studiul unei componente fundamentale a creației. Lumina e centrul materiei. Ne dă văzul, căldura, mâncarea și energia de pe Pământ. Ea traversează neschimbată Universul și totuși este, în mod constant, creată și distrusă. Lumina este mai mult decât un obiect de fascinație și uimire, e o tehnologie călăuzitoare care ne va schimba viața și ne va face să punem la îndoială însăși natura realității.”
Cartea este o poveste pasionantă care inventariază tot ce s-a aflat de-a lungul vremii despre enigmaticul fenomen care a captivat cele mai strălucite minți din istoria omenirii, de la filosofii antici care spiritualizau lumina până la marii teoreticieni moderni. Un preambul care-i dă autorului ocazia să treacă prin biografiile celor mai însemnați gânditori, de la momentul când știința era o parte a filosofiei, când știința modernă s-a impus ca domeniu separat și până la fascinantele ipoteze teoretice cu aplicații care par a ține de literatura de anticipație din zilele noastre. De la Euclid la Leonardo da Vinci și Francis Bacon până la Newton, Einstein sau Feynman, acești gânditori excepționali apar în portrete vii, legați de pasiunea lor pentru a duce mai departe înțelegerea luminii și implicațiile cunoașterii ei.
În paginile cărții descoperim evoluția mecanismelor bazate pe lumină, de la aparatul foto la cinema, de la radiografii la lasere, de la microscop la fibra optică și posibilitatea de a construi computere cuantice.
„Extraordinară, plină de umor, interesantă, spectaculoasă.“ – New Scientist
Alexandra Florescu
***
Ani-lumină. Povestea extraordinară a fascinației oamenilor pentru lumină, de Brian Clegg
Editura Nemira, Colecția Anticipația
Traducere de Adriana Buciu Cimponeriu și Radu Cimponeriu.